Fasen van een scheiding en gevolgen op de werkvloer

Je kunt een scheiding in vier fasen opdelen, elk met eigen kenmerken en gevolgen voor de werkvloer. Als je weet wat er in elke fase gebeurt, kun je beter afstemmen op de behoeften van een medewerker. Zo zet je slim in op duurzame inzetbaarheid tijdens dit life-event.

Fase 1 aanloop naar scheiding

Aanloop fase scheiding stressvolEen scheiding komt meestal niet uit de lucht vallen. Er gaat een periode aan vooraf, waarin iemand vaak veel conflicten ervaart. Het is een onstuimige tijd waarin iemand heen en weer geslingerd wordt tussen hoop en vrees. Soms wordt er privé hulp ingeschakeld in de vorm van relatietherapie.

In deze fase zou een medewerker al signalen kunnen afgeven, doordat de kwaliteit van het werk minder is. Vermoeidheid door slecht slapen en uitingen van stress zijn een teken. Meestal blijft het nog redelijk onder de radar en zal de betreffende collega zijn of haar best doen om het effect op hun taken zo veel mogelijk te maskeren.

De eerste vormen van stil verzuim treden op. Je ziet het nog niet gelijk, maar is er wel.

Fase 2 Knoop is doorgehakt, start scheiding proces

Dan is het zover. Eén van de twee heeft besloten er een punt achter de relatie te zetten. De koek is op en een nieuwe fase start. In dit stadium komt veel los. Er moet van alles geregeld gaan worden. Van praktische zaken als ieder een eigen bankrekening tot het samen maken van afspraken over de zorg voor de kinderen en de verdeling van schulden en vermogen. Daarnaast moet er minimaal één nieuw onderkomen worden gevonden. De kinderen moeten op de hoogte gebracht worden. Afspraken moeten op papier komen te staan. Emoties voelen als een rollercoaster. De strijd loopt op. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Fase De knoop is doorgehakt, scheiding proces startWe merken dat in deze periode dat mensen groeiend de impact van hun scheiding voelen in hun werk. Ze zoeken bijvoorbeeld naar tijd om naar de mediator te kunnen gaan. Of ze moeten ineens op hun werkdag de kinderen uit school gaan halen, omdat ze op die dag voor hen zorgen en er nog geen plek is bij de naschoolse opvang.

Ze lopen vol en staren soms lang naar hun scherm zonder tot maar iets te komen. De kwaliteit loopt terug. Nog erger wordt het als er fouten gemaakt gaan worden. Fouten die misschien wel grote gevolgen kunnen hebben. Ze wankelen en de urgentie groeit snel om preventief stappen te gaan maken. Voor de praktische tips lees je ons artikel De drie niveaus van verzuimpreventie bij scheiding.

Fase 3 Convenant is getekend, scheiding is een feit

Hoera! Na al dat geworstel en gedoe staan de afspraken op papier. De handtekeningen zijn onder het convenant gezet. Nu kunnen we de boel gaan afsluiten en weer starten met het gewone leven. De survivalstand gaat uit en al snel worden ze overspoeld door de rust. Het terugkijken naar wat er allemaal in relatief korte tijd gebeurd is, brengt ze aan het wankelen. De pijp is leeg. Ze hebben te lang in het rood gezeten. En dat voelen ze nu.

Lusteloos verschijnen deze medewerkers op hun werk. Er komt niks uit hun handen. Ze denken aan zich ziek melden. Want wat zijn dan nog andere opties in deze situatie?

Fase 4 Periode na convenant

Dan komt de tijd dat je moet doen wat je afgesproken hebt. En dan blijkt dat de werkelijkheid niet altijd zo te zijn als op papier. Een deel van de mensen blijft strijden, uitdagen. Of houdt zich gewoonweg niet aan de afspraken. Alimentatie en kinderen worden dan wel eens ingezet om het gevoel van recht of gelijk te krijgen.

De collega die hier tegenaan loopt, zal af en toe laten weten dat er nog steeds wat speelt. Maar het draagvlak voor zijn/haar verhaal loopt misschien wel terug binnen het team. Er is minder en minder begrip. Het gevoel er alleen voor te staan zal groeien. De batterij loopt langzaam leeg. Het is een marathon zonder einde aan het worden.

We zagen het allemaal aankomen

Een medewerker met behoefte aan hulp zal dat niet gelijk kenbaar maken. Soms is het schaamte, soms is er het gevoel dat er te weinig ruimte is om het te delen met de leidinggevende. Zo kunnen we nog wel meer redenen verzinnen waarom er niet voldoende preventief wordt ingezet.

Vaak zijn de negatieve effecten al wel merkbaar. Sterker nog. We horen wel eens de opmerking: “We zagen het eigenlijk allemaal al aankomen…” Je voelt al aan dat we het dan over een re-integratie traject hebben. Veel te laat dus.

Actie in de tent, mensen. De verschillende fasen bij scheiding vragen om doelgericht op de werkvloer aan de slag te gaan. Met deze tips kom je verder

Tips

  • Afgeleid op je werk tijdens een scheidingInvesteer in een cultuur dat mensen belangrijke (levens)onderwerpen delen
  • Zorg samen voor het regelmatig afstemmen over oplossingen op de werkvloer en output.
  • Hoe eerder je signaleert, specifieke oplossingen zoekt en doorpakt, des te goedkoper en beter het resultaat
  • Haal privé ruis weg uit de werkomgeving; werk is voor werk
  • Schaal de ondersteuning op als een oplossing niet voldoende werkt; van algemeen naar specialistisch. Vraag advies aan een W&S specialist
  • Ontwikkel gedurende het hele jaar (persoonlijk) leiderschap bij alle medewerkers (van stagiaire tot directeur). Ze zullen eerder hun verantwoordelijkheid zelf pakken en effectiever handelen
  • Walk the talk. Doe zelf wat je van anderen binnen jouw organisatie verwacht te (gaan) doen.
  • Vraag de gratis download Ingrediënten voor duurzame inzetbaarheid tijdens scheiding (werknemer) aan en geef deze aan je collega in scheiding; simpel en effectief.

Heb je naar aanleiding van dit artikel behoefte om in contact te komen? Vul het onderstaande contactformulier in of mail simpel naar inf0@werkenscheiding.nl

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist