Huis van Werkvermogen en scheiding

Het is al jaren een begrip in verzuimland: Het Huis van Werkvermogen. Het is een manier van kijken naar de hele mens als werknemer. Met deze holistisch wijze kun je duurzame inzetbaarheid doelgericht versterken. Het huis van werkvermogen geeft handvatten om inzichtelijk te maken aan welke knoppen je kunt draaien. Zo kun je het positieve verschil kunt maken tijdens én na de scheiding van een medewerker.

Ontdek hoe dit werkt en lees afsluitend onze 6 beste tips.

Werkvermogen

“Werkvermogen is de mate waarin een werknemer lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn huidige werk te kunnen doen, nu en in de nabije toekomst” (Blik op werk)

Het vermogen om je werk goed te kunnen doen, kan uit verschillende perspectieven worden opgebouwd. Soms wordt er uit gegaan van een combinatie van autonomie, relatie en competentie. In een eerder artikel lieten we een licht schijnen op Positieve Gezondheid, waarbij lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, meedoen, zingeving en kwaliteit van leven de pijlers zijn.

Huis van Werkvermogen bij scheidingBij het Huis van Werkvermogen wordt de volgende verdeling gebruikt:

  • Gezondheid (vitaliteit)
  • Competenties (kennis, kunde en verandering)
  • Normen en waarden (persoonlijke drijfveren)
  • Het werk zelf (jouw werk en jij)

Werkvermogen is een goede balans tussen individuele kenmerken en de eisen die aan het werk worden gesteld. Als deze uit balans zijn, kan langdurig verzuim op de loer liggen.

Het huis

Het dak symboliseert het totale werkvermogen. Dit dak steunt op vier etages met elk een aantal kamers. De kwaliteit van elke etage opgeteld zorgt voor een positief resultaat op de werkvloer…of niet.

Het huis van werkvermogen tijdens scheiding

Als je de afbeelding bekijkt, is goed te begrijpen dat een life-event als een echtscheiding impact heeft op meerdere etages. Maar ook op familie en sociale omgeving heeft het invloed. En laten we de maatschappij vooral ook niet hierin vergeten.

De kunst is om dan de balans te vinden en te behouden tussen de etages en het vermogen om je werk naar behoren te blijven doen. Waar zitten de zwakke plekken en wat kunnen we doen om deze te verstevigen?

Deze zoektocht tijdens en na een scheiding is eentje waar het beste resultaat ontstaat als medewerker en werkgever samen optrekken.

Oplossingsgericht

Het Huis van Werkvermogen is een mooi model om bij een scheiding te onderzoeken waar de oorzaken zitten van een verminderd werkvermogen. Het geeft daarmee inzicht en richting om de oplossingen te vinden die het beste resultaat hebben. Dan is het nog een kwestie van omzetten naar actie. Want zonder bijbehorend gedrag zal de kans op uitval blijven bestaan.

Onze 6 slimme tips

Vier niveaus Werk & Scheiding

Klik om te vergroten

  1. Werk helpt verzuim voorkomen specifiek bij scheiding. Dat betekent dat er tijdelijk keuzes gemaakt kunnen worden die de medewerker helpen het weer zelf te kunnen; bijvoorbeeld een bepaalde periode flexibele ureninzet, minder of zelfs andere taken.
  2. Combineer het huis van werkvermogen met de W&S thermometer voor een optimaal effect
  3. Bereid de mogelijkheden voor.  Wat is er intern allemaal mogelijk? Hoe zitten de verlofregelingen in elkaar? Weet ik wat de interventies Fundament, Kort&Krachtig en Totaal inhouden?
  4. Zet een expert in. Een specialist ontzorgt de teamleider en helpt de medewerker op een veerkrachtige manier de scheiding en het werk te combineren.
  5. Deel onze Tips voor werknemer in scheiding om zelf bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid. Download hier gratis: Ingrediënten Duurzame Inzetbaarheid Werknemer
  6. Wil je meer te weten komen in korte tijd? Neem dan deel aan onze Powersessie Werk&Scheiding. Inschrijven kan vanaf nu.
Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist