Cirkel van Invloed tijdens scheiding

Hoe handig is dit? Een simpel idee dat je kan helpen om energielekken te vinden, oplossingen te zoeken en vooral focus te hebben op de dingen waarin je zelf het verschil kunt maken. Je weet dat je met de cirkel van invloed goud in handen hebt tijdens het proces van (echt)scheiding.

Stephen Covey

Voor heel mensen is het gedachtegoed van Stephen Covey eentje die een belletje van herkenning doet rinkelen. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is een bestseller die mensen al sinds jaar en dag van bruikbare mentale modellen voorziet. Wat is dat een waardevolle schat voor mensen die in een scheiding zitten.

Cirkel van betrokkenheid

Cirkel van invloed scheidingEén van die modellen gaat over de cirkel van invloed in combinatie met cirkel van betrokkenheid. Laten we beginnen met de laatste. Tijdens trajecten leggen we het als volgt uit. Er zijn situaties en ervaringen die we meemaken en opdoen, die ons raken, maar waar we het verschil niet in kunnen maken. Hoeveel energie we er ook in steken, het resultaat kunnen we niet beïnvloeden.

Neem bijvoorbeeld het verleden. Je kunt doen wat je wilt, maar die zal niet veranderen. Dus alle energie die je erin steekt, zal zinloos zijn. Die ben je kwijt. Dat noemen we ook wel een energielek.

Cirkel van invloed

Dan komen we bij het tweede deel van dit model aan; de cirkel van invloed. Dat zijn ook situaties en ervaringen die we meemaken en ervaren. Het grote verschil is dat we hier wél een verandering in aan kunnen brengen. Door energie op een goede manier erin te steken, ontstaat een nieuwe, positievere situatie.

De ultieme invloed hebben we op onszelf. Dat betekent dat we soms de situatie niet kunnen veranderen, maar wel op welke manier we er naar kijken. In een scheidingssituatie betekent dat je de scheiding bijvoorbeeld niet eenzijdig ongedaan kunt maken. Waar je wel invloed op hebt, is de manier hoe je ermee omgaat en wat je eruit haalt.

Combinatie maakt het sterk

Als je met deze twee ideeën aan de slag gaat, zul je gaan merken op welke manier ze verschillen. Dat maakt dat je beter gaat herkennen wanneer iets binnen je cirkel van invloed zit en je er dus iets mee kan. Je zult ook sneller gaan herkennen wanneer het in de cirkel van betrokkenheid zit. Dan wordt het gemakkelijker om het te parkeren en zo min mogelijk energie aan te verliezen. Want zeker tijdens een scheiding wil je jouw energievoorraad zo veel mogelijk op de goede plek met het meeste resultaat inzetten.

Mensen in scheiding bloeien weer op

We zien de mensen die we hiermee bekendmaken opbloeien tijdens onze trajecten. Met de ervaringen en feedback gaan ze steeds slimmer met hun cirkels om en voelen ze de positieve resultaten van de stappen die ze maken. In plaats dat langzaam het lichtje uitgaat, gaan ze steeds meer aan.

Ben je een Hr-adviseur, teamleider of verzuim specialist? Neem dan 12 april deel aan onze online Powersessie. Maak van onze expertise jouw kracht.

Kun je zelf wat extra veerkracht gebruiken omdat je in een scheiding zit? Kijk dan eens naar onze Fundament sessies. Ze starten binnenkort

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist