Vier niveaus van Werk & Scheiding

Waarom gebruiken we de vier niveaus van Werk & Scheiding bij re-integratie en verzuimpreventie? Ze helpen het simpel te maken. Hierdoor gaat het werken op werkvloer. Daar waar het grote verschil gemaakt wordt. Hoe je ze goed kunt inzetten? Met onze W&S thermometer en de tips per niveau stap je zelf achter het stuur. Het start slechts met één eenvoudige vraag: “Waar zit je op deze schaal…?”

Onderzoek bevestigt impact scheiding

Er is meer dan genoeg onderzoek met de bevestiging dat een scheiding negatieve gevolgen heeft op de werkvloer. Onder meer prof. dr. Esther Kluwer van de Radboud Universiteit en Mariska Klein-Velderman, senior researcher bij TNO, laten dit met de uitkomsten van hun onderzoeken meer dan eens zien.

Een kleine opsomming:

 • Meer dan 130.000 werkenden per jaar in het proces van echtscheiding
 • Deze groep verzuim 45% meer
 • 20% geeft binnen een jaar aan met burn-out klachten rond te lopen

Er is ook goed nieuws. Uit dezelfde onderzoeken komt naar voren dat werk een bron van steun is en uitval zelfs helpt voorkomen.

Werk & Scheiding niveaus uitgelegd

Met Werk & Scheiding hebben we vier niveaus of vertrekpunten om te bepalen welke ondersteuning het beste aansluit. Ook maakt het inzichtelijker en gemakkelijker voor leidinggevenden en werknemers samen in gesprek te gaan:

Niveaus Werk & Scheiding werknemer

Start met de simpele vraag aan de medewerker of aan jezelf: “Waar zit je op deze schaal?” De antwoord geeft richting aan wat de juiste vervolgstappen zijn om te zetten. Een belangrijk stap om langdurig verzuim te voorkomen.

Afstemmen op wat nodig is

Bij niveau 1 ga je niet de meest intensieve begeleiding inzetten. Andersom is het niet zinvol om bij niveau 3 een zelfstandig programma in te zetten wat helemaal op de schouders van de werknemer rust.

Weet je wat er speelt? Dan weet je wat je kunt doen.

Tips bij onze vier niveaus

Niveau 1

 • Hou elkaar op de hoogte; leidinggevende én medewerker. Als er niet over gecommuniceerd wordt, dan komt ook niemand in actie. Hulp zal er dan pas komen als het te laat is.
 • Zorg voor overzicht in het werk; plan, reserveer en blokkeer. Stem output af. Wat wordt verwacht en wat is er nodig om dat resultaat op niveau te houden?
 • Haal ruis uit je werkomgeving, denk onder meer aan het uitzetten van Whatsapp meldingen en email alerts. Ze leiden heel erg af van je werk. Dus zorg zelf voor focus.
 • Zet een preventieve ondersteuning in; bijvoorbeeld met het online veerkracht programma Werk & Scheiding.

Niveau 2

Beleiding bij scheiding

 • Ga elke week of twee er samen voor zitten; bespreek wat de effecten op het werk zijn en welke oplossingen ingezet kunnen worden. De medewerker legt deze afspraken zelf vast. Bespreek in het volgende gesprek het resultaat. Besluit dan wat de volgende stap is en ga er weer mee aan de slag.
 • Schaal de hulp op, kijk wat er nodig is. Soms kan samen het werk plannen of tijdelijke minder taken of flexible uren helpen. Soms is er iets anders nodig. Check dat en stem dat met elkaar af.
 • Zet een traject in dat de steeds groter wordende kans op verzuim vermindert.
 • Pauzes helpen echt. Elke uur een korte pauze dragen direct bij aan de energie; qua denkkracht én lichamelijk. En dan niet op je socials gaan zitten, natuurlijk.

Niveau 3

 • Maak een plan de campagne om langdurig verzuim te voorkomen. Bereid deze voor met experts; hr-adviseur, pob’er, vitaliteitregisseur of andere betrokkenen.
 • Pas werktijden aan op wat nog wél kan. Denk hierbij aan meer dagen minder lang of echt een mindering in tijd. Zorg ervoor dat werk blijft werken. Het helpt verzuim voorkomen.
 • Nog geen specialistische interventie ingezet? Doen! En snel!

Drie van de vier niveaus Werk & Scheiding zijn gericht op preventie. Ontdek hier hoe wij bij elke een passende aanpak hebben.

Niveau 4

 • Helaas is het niet gelukt om de  ziekmelding te voorkomen. Nu komt een periode waarin acceptatie, herstel en omgaan met stressoren centraal staan. De organisatie speelt hierin een belangrijke en positieve rol. Daarna kan de weg terug naar de werkvloer ingezet worden.

Eerder is beter

Je voelt al wel aan dat een online veerkracht programma Scheiding een stuk minder kost dan een re-integratie traject met alle toeters (vervanging vinden, bedrijfsarts, re-integratie traject) en bellen (doorbetaling loon, verzwaring van de taken binnen het team).

Pak daarom de preventieve handschoen op en zet in op duurzame inzetbaarheid bij een (echt)scheiding. Want voorkomen is goedkoper, slimmer, prettiger en zo veel logischer dan genezen. Gebruik de vier niveaus van Werk & Scheiding in jouw voordeel.

Heb je een vraag? Via het contactformulier kun je snel je vraag kwijt. Op korte termijn werken we met je samen aan een passende oplossing.
Onze Werk&scheiding Academie: Wil je deelnemen aan de online Powersessie W&S? Kijk dan hier en schrijf je gratis in
Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist