Actie bij scheiding juist vóór de zomervakantie

De zon begint eindelijk te schijnen. Nog even en de zomervakantie is al weer een feit. Dat is in weken te overzien, toch? Het lijkt verleidelijk om als teamleider gewoonweg alles nog even op z’n beloop te laten bij een collega in scheiding. Zelfs als het meer doormodderen is, dan wat anders. Gaat de zomervakantie alles vanzelf oplossen? Nee. Nu is het moment om actie te komen en zo verzuim ná de vakantie te voorkomen. Hoe zit dat?

In ons W&S-artikel van deze week lees je waarom je als leidinggevende juist niet moet wachten met verzuimpreventie, maar moet handelen.

Scheiding kent geen zomervakantie

Het is een misvatting dat een vakantie voldoende is om te herstellen van de impact van een relatiebreuk. Hoewel rust en ontspanning zeker belangrijk zijn, is het niet realistisch om te denken dat een paar weken weg alle onderliggende oorzaken oplossen. De opbouw van stress en vermoeidheid zijn ontstaan door een langdurige combinatie van stressoren. Dit geldt zowel op het werk als in het persoonlijke leven.

Vrije tijd is killing tijdens scheiding

Zomervakantie kan de kans op verzuim juist vergroten bij scheiding

Zomervakantie kan de kans op verzuim juist vergroten bij scheiding

De diverse aanleidingen die stress veroorzaken verdwijnen niet zomaar tijdens een vakantie. Ze kunnen zelfs verergeren als ze niet adequaat worden aangepakt. Uit onderzoek van TNO (2021) blijkt dat vrije tijd tijdens een scheidingsproces juist een averechts effect kan hebben op de vitaliteit.

Neem bijvoorbeeld het gemis wat ontstaat als de kinderen langere tijd bij de ander is. Of dat de stappen voorwaarts niet gezet kunnen worden, omdat de mediator op vakantie is. Het is daarom essentieel om juist vóór de zomervakantie actie te ondernemen en een effectieve burn-out interventie te starten.

Preventie is beter dan genezen

Het is verleidelijk om te denken dat een interventie pas nodig is als er echt nood aan de man is. Het is echter veel effectiever om vroegtijdig te handelen. Een goede interventie richt zich niet alleen op het behandelen van de symptomen, maar ook op het identificeren en aanpakken van de oorzaken van stress.

Door vroegtijdig in te grijpen kun je met minder moeite voorkomen dat iemand gaat uitvallen. Dit is niet alleen gunstig voor de medewerker zelf, maar ook voor de organisatie waarin ze werken. Zo blijft een medewerker productief tot aan de zomervakantie en zal ziekteverzuim daarna voorkomen kunnen worden. Door nu te handelen, blijft jou en je team een hoop ellende bespaard.

Uit het oog, uit het hart

Wat is effectiever bij een scheiding: een interventie of zomervakantie?

Wat is effectiever bij een scheiding: een interventie of zomervakantie?

Het is een risico om een medewerker die in een scheidingsproces zit uit het beeld te verliezen. Je hebt geen idee of het na enige tijd beter gaat of juist niet. Dan moet het maar weer opgepakt worden als het werk weer begint. En misschien komt het niet zo ver en meldt deze collega zicht alsnog ziek aan het einde van de vakantie.

Hoe eerder, hoe beter

Begeleiding inzetten “als het eigenlijk nog niet nodig is” is simpeler en goedkoper. Later kost een interventie bijna altijd meer, omdat de omvang ervan groter zal zijn.

Wil je meer te weten komen, bekijk onze drie niveaus van verzuimpreventie bij scheiding en gebruik ze om in te schatten wat nodig is.

Misschien is het nog interessanter om aan de komende Powersessie Werk&Scheiding deel te nemen. Met deze interactieve webinar van een uur ben je helemaal bij; inzichten én oplossingen.

Neem bij twijfel gewoon even contact op. Het kost niks en we kunnen samen kijken wat voor de situatie het beste is.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist