De grote sprong bij scheiding in het sociaal domein

In het voorliggend veld (sociaal domein) kan een enorme stap gemaakt worden. Het voorkomen van langdurig verzuim bij scheiding helpt de extra zorgvraag bij gemeenten terugbrengen.

Professionals in het sociaal domein die met mensen in scheiding werken, blijken te vaak niet door te vragen over de impact van de scheiding op het werk en vitaliteit. Dit is zonde als je bedenkt hoeveel kennis en ervaring binnen deze groepen aanwezig is. Dat kan beter. Ontdek de drie grote voordelen voor gemeente, bedrijf én burger.

Aan tafel met werknemer in scheiding

Van maatschappelijk werk tot advocaat-mediators, ze werken allemaal met mensen die in dit life-event zitten. Getrouwd, niet getrouwd met of zonder kinderen en alle varianten ertussen. Als professionals wil je graag helpen het beste uit mensen te halen. Soms vanuit het standpunt om tot goede afspraken te komen, soms om een geëscaleerde situatie terug te brengen of erger te voorkomen voor de kinderen.

Blinde vlek

In gesprek met professionals uit het voorliggende veld, ontstaan vaak aha-momenten. De vraag “hoe is het op je werk?” wordt vaak wel gesteld. Maar wat er werkelijk speelt, komt vaak niet boven tafel. Deze enkelvoudige, toch wat gesloten vraag is in deze situatie niet genoeg. Daar mag een verdieping op volgen.

Daar geeft bijvoorbeeld Het model van Positieve Gezondheid een uitgelezen kans om meer helderheid te krijgen en de impact op het werk verder te onderzoeken.

Voordelen bij scheiding te over voor gemeenten

Op het moment dat het duidelijk is dat iemand wankelt op zijn of haar werk, kan makkelijker een vervolg stap worden gezet. Eentje die helpt om steviger in je schoenen te komen te staan en die verzuim helpt voorkomen.

Ja, dus…? Wat heeft een gemeente daaraan?

Je kunt je bedenken wat burn-out klachten met iemand doen. Mensen met spannings- en uitputtingsklachten zijn veel minder in staat om goede beslissingen te nemen, andere perspectieven in te nemen en effectief gedrag te vertonen. Iemand die genoeg energie heeft kan gemakkelijker een coöperatieve houding aannemen en zelfs een geëscaleerd conflict positief beïnvloeden.

Sterker nog. Iemand die in deze periode op de been blijft, zal minder voor hulp aankloppen bij de gemeenten:

Geen social work, een veilig thuis, geen begeleiding voor de kinderen, bij ontbinding van werk helpen bij het vinden van een nieuwe baan, om maar wat te noemen. Het lukt immers zelf het op een goede manier te doen!

Win-win-win

Om gemeentes en bedrijven binnen deze gemeentes te helpen naar het volgende niveau te komen, delen we met Werk&Scheiding onze expertise op diverse manieren. Een voorbeeld is onze online Powersessie Werk&Scheiding die binnenkort weer start. Zo helpen we de blinde vlek bij scheiding te verminderen en kansen te vergroten.

Wat voorkomen wordt, hoeft niet worden opgelost.

Een vitale medewerker die stevig in zijn/haar schoenen drie grote voordelen:

  1. Veerkrachtig en productief je werk blijven doen bij scheiding (winst werkgever, team van medewerker éne medewerker)
  2. Minder of geen zorg vanuit de gemeente nodig hebben (winst gemeente)
  3. Betere keuzes maken tijdens het proces van scheiden (winst voor zichzelf, de kinderen én de kwaliteit van de afspraken met ex-partner met het bijbehorende gedrag)

Laten we deze handschoen gezamenlijk oppakken; gemeenten samen met werkgevers.

Wil je als gemeente in vitale, werkende inwoners investeren, neem dan contact met ons op.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist