Een van de grote energielekken die we zien bij werknemers in scheiding tijdens een verzuimpreventie traject: communiceren zonder dat het uit de hand loopt.

Het is enorm frustrerend en gaat ten koste van heel veel; focus, concentratie en vaak ook nachtrust.

Het heeft een direct effect, waardoor de productiviteit terugloopt. Met deze vijf tips zorg je voor betere communicatie tijdens scheiding en meer energie en focus voor je werk.

Bv. Moet je voorstellen dat je zes, zeven keer tijdens je werk een app van je (aanstaande) ex-partner ontvangt. Een bericht wat je raakt of frustreert. Of een mail waar gelijk een reactie geëist wordt, maar waarvan een antwoord niet simpel is. Het gaat maar door en door. Bericht na bericht. Of de hele avond heb je oplopende actie-reacties via de app. Probeer dan nog maar eens rustig en op tijd te gaan slapen.

Het is een sloper, die slechte communicatie. Daarom hebben we vijf tips voor betere communicatie tijdens een scheiding:

Tip 1 Maak afspraken over de communicatie.

Zoek een manier wat voor jullie allebei werkbaar is. Via Whatsapp heeft communicatie nog nooit goed gewerkt tijdens een scheiding; verkeerde interpretaties, kort door de bocht, geen nuance, allemaal logische gevolgen bij het gebruik van dit beperkte medium.

Maak bv een afspraak om elkaar één keer in de week (zonder de kinderen in de buurt) via telefoon te spreken over een beperkt aantal onderwerpen. In de tussentijd alleen absoluut noodzakelijk contact.

Werktijd is voor werk. Zorg ervoor dat je dit samen helder hebt. Dus geen appjes sturen tijdens het werk. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Deze afspraken geven rust, voorspelbaarheid en structuur, wat prettig is in een stressvolle periode.

Tip 2 Zoek een goede(!) mediator.

Het lijkt een open deur, maar vaak denken mensen dat ze het wel zelf kunnen. Soms is ook het idee dat mediators er enkel voor het administratieve of financiële afronding zijn. Ze kunnen juist  helpen om de communicatie in goede banen te leiden, vanuit een onpartijdig standpunt.

Tip 3 Maak een groepsapp met z’n tweeën voor afspraken.

Overzicht gaat verloren als in het gewone app-verkeer afspraken komen te staan. Ze verdwijnen in het grote geheel en zijn lastig terug te vinden. Dat leidt weer tot gedoe en onenigheid.

Met een groepsapp enkel voor afspraken houdt je overzicht. Degene die de afspraak moet uitvoeren schrijft de app in de groepsapp; helder en duidelijk.

Bv Ik bel deze week de makelaar om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek.

Zo kun je zelf zien wat je afgesproken hebt en ben je meer eigenaar van de afspraak. De ander kan er eventueel later (op een goede manier) degene op aanspreken als het nog niet gebeurd is.

Tip 4 Reageer niet gelijk.

Het is simpel, maar niet gemakkelijk. Je wordt getriggerd door een bericht en wilt gelijk reageren. De ervaring leert dat dit snel escaleert.

Pak 15 minuten om rustig te worden, af te koelen.

Daarna wordt de inhoud van je reactie een stuk effectiever.

Tip 5 Laat iemand meekijken met jouw reactie.

In het verlengde van tip vier, laat iemand anders (neutraal) jouw mogelijke reactie lezen.

Daarmee zet je een andere perspectief / interpretatie-bril in. Zo kun je testen of hetgeen je wilt overbrengen ook zo kan aankomen.

Met deze tips kun je een energielek op het gebied van communicatie dichten en houd je meer tijd, energie en focus op je werk over.

Zou je zelf wel wat hulp kunnen gebruiken om op de been te blijven? Lees hier hoe we dat doen

Ken jij onze drie niveaus van verzuimpreventie al? Kom het hier te weten.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist