Pas op. De volgende vragen kunnen even prikken. Gaat jouw organisatie voor verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid bij een echtscheiding? Of wordt de gok genomen, het proces soort van op zijn beloop gelaten en als het uiteindelijk tot uitval heeft geleid vanuit verzuim gehandeld? Wat zou je liever hebben; een anker of een pleister?

Anker versus pleister

Verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid kunnen worden gezien als een scheepsanker voor werknemers die door de golven van een scheiding worden meegesleurd.

Zoals een anker een schip stabiliteit biedt tijdens stormachtige omstandigheden, helpen beiden om de impact van een scheiding te beperken en werknemers te begeleiden naar een gezondere en productievere toekomst.

Curatie bij verzuim daarentegen is als een pleister op een wond. Het is gericht op het verhelpen van het symptoom en niet van de oorzaak. Preventieve acties richten zich op het bevorderen van een gezonde en productieve werkomgeving door de oorzaak van het potentiële verzuim aan te pakken en het daarmee te voorkomen.

Het doet wat met een mens

Een (echt)scheiding kan een grote invloed hebben op de geestelijke, fysieke en sociale gezondheid van een werknemer. Stress, vermoeidheid, slaap tekort, overbelasting en zelfs isolement en depressie zijn slechts enkele van de vele effecten van een scheiding die verzuim kunnen veroorzaken.

Door het bieden van ondersteuning en begeleiding tijdens en na de scheiding zijn werknemers in staat om effectief te blijven werken. Ze behouden zowel hun gezondheid als hun welzijn en kunnen hun werk blijven doen waarvoor ze zijn aangenomen.

Slimmer en goedkoper

De focus op inzetbaarheid bij scheiding is dus een belangrijk aspect van werkgelegenheid en positieve gezondheid. Het heeft als doel het beperken van de impact van een scheiding en het bevorderen van een gezonde en productieve werkomgeving.

Daarentegen biedt curatie bij verzuim slechts een oplossing om überhaupt weer je werk te kunnen gaan doen zoals daarvoor. Eenmaal ziekgemeld thuis is de weg terug vaak een lange en een trage. Met een structurele aanpak voor het verbeteren van coping, energiemanagement én het welzijn van werknemers ben je slimmer én goedkoper bezig.

Werk&Scheiding organiseert op 10 maart samen met de gemeente Breda de seminar “Wat een scheiding met werk doet; de kracht van onderzoek en praktijk”. Prof. dr. Esther Kluwer en Yorick Saeijs bundelen speciaal voor deze gelegenheid hun krachten.

Wil je daar bij zijn? Dat kan. Kijk dan hier verder en geef je op.

Kunnen we je helpen?

Je kunt natuurlijk ook gelijk in contact komen met één van onze W&S specialisten bij jou in de buurt.

Werk&Scheiding specialisten Nederland
Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist