Scheiding is een rauw proces (en een rouwproces)
Een scheiding is een rauw proces! Wacht even.. het is toch een rouwproces? Het is allebei waar! Hoe zit dat eigenlijk bij een scheiding?
Een huwelijk duurt in Nederland gemiddeld 14 jaar. Dat is een lange tijd waarin vaak kinderen worden geboren, carrière gemaakt wordt en grote investeringen zijn gedaan. Tijdens een relatie bouw je samen bewust en onbewust aan toekomstplannen, verwachtingen én sociale netwerken. En dan valt het doek en is de start van een scheiding een feit. Een transitie, een rauw proces voor velen, een rouwproces voor iedereen.
Geen idee wat je te wachten staat
Als je nooit een scheiding (met of zonder huwelijk) van dichtbij hebt meegemaakt, heb je eigenlijk geen goed idee wat dit voor effect met zich meebrengt. Het is een life-event met een leven ervoor en een leven erna. En in de tussentijd de pijnlijke, rauwe overgang. Dit inzicht heeft al flink wat leidinggevenden geholpen hun medewerker in scheiding met meer begrip en ook zeker met meer effectiviteit te ondersteunen.
Meerdere rouwprocessen
Elke relatiebreuk neemt een rouwproces met zich mee. Het is een normale reactie op verlies, iets wat verandert of verdwijnt. Je kunt het zien als een soort brug van verwerking tussen wat het was en wat het gaat zijn.
Het is goed te weten dat zowel degene die de knoop doorhakt als degene die hoort dat de relatie voorbij is hier doorheen gaan. Maar ook de kinderen, naaste familie, vrienden ervaren dit. Het is een emotioneel en mentaal proces, dat ook fysiek zijn sporen nalaat. Het gaat nooit geheel chronologisch of met dezelfde snelheid.
Diverse gebieden
De impact van een scheiding doet zich voor op vele vlakken van een leven. De vriendengroep waar je samen in opgegroeid bent is niet meer dezelfde. Schoonfamilie waar je jaren mee opgetrokken bent, verandert van structuur. Maar ook het opgebouwde toekomstbeeld moet gedwongen aangepast worden. Dit kost een mens enorm veel; emotioneel, mentaal én fysiek.
Rouwverwerking
Het duale procesmodel (Stroebe & Schut) geeft tijdens onze begeleiding een hoop inzicht. Rouwverwerking verloopt niet mooi als een curve. Het is grillig. Verliesgerichte stressoren zijn acties en gedachten die verdriet, eenzaamheid en pijn kunnen oproepen. Je kunt denken aan foto’s bekijken en herinneringen ophalen. Herstelgerichte stressoren helpen zowel in het hier en nu te komen. Ze kunnen ook toekomstgericht gericht zijn en helpen je gedachten even opzij te zetten. Je kunt je voorstellen dat werk hiervoor mooie aanleidingen kan geven.
Zowel het verliesgerichte als herstelgerichte gedrag zijn belangrijk in de totale verwerking. Daardoor kan een scheiding wel als een onvoorspelbaar en rauw proces worden ervaren. Een langdurige overmatige focus op het ene of de andere tot uitval leiden.
Je hebt beide “roeispanen” nodig om vooruit te komen. Te veel van een en je draait alleen maar rondjes.
Werk als anker tijdens rouwverwerking
In roerige tijden is het dus fijn als je een plek hebt waar je je focus op iets anders kan leggen. Een prettige omgeving waar even andere prioriteiten liggen en jij jouw kwaliteiten kunt inzetten. Het werk is voor veel mensen iets waar ze samen met collega’s iets betekenen wat waardevol voor ze is. Het geeft ze structuur en houvast in wereld die op zijn kop staat.
Kwaliteit als investering
Een scheidingsproces van het begin tot de verwerking ervan kost gemiddeld ongeveer één tot twee jaar. Een periode waar het gevaar van (langdurig) verzuim steeds de kop op kan blijven doen. De investering in expertise om een medewerker in zo’n situatie goed te begeleiden, is het dubbel en dwars waard. Beter een rouwende medewerker op de werkvloer, dan een rouwende medewerker thuis.