De kerstperiode zit er weer aan te komen. Voor de meesten een fijne tijd om naar uit te kijken. Maar dat is niet voor iedereen het geval. Er is namelijk een onzichtbare opbouw bezig die binnenkort overgaat in de jaarlijkse piekperiode als het gaat om de start van (echt)scheidingen. Wat zijn de gevolgen hiervan na de vakantie en waar kun je als leidinggevende vandaag mee starten om verzuim eind januari te helpen voorkomen?

Vaker en langer verzuim

Als leidinggevende zal je je schouders wellicht ophalen, omdat je denkt dat het jou niet betreft. En mocht het wel over iemand uit jouw team gaan, noemen we het privé of niet werk-gerelateerd. Uit onderzoek blijkt echter dat werknemers in echtscheiding zich veel vaker ziek melden. Dat is te begrijpen als je weet dat binnen een jaar 20% van deze mensen aangeeft met burn-out klachten rond te lopen.

Niet ziek, toch thuis

Jouw collega zal niet gelijk na de vakantie vastgelopen zijn. Deze start na een vakantie, vol van spanning, conflicten en emoties, met minder energie dan hij of zij de kerstperiode is ingegaan. Tel daar de stressvolle situatie van het scheidingsproces en een intensieve baan erbij op. Dan is het een kwestie van tijd, voordat dit invloed gaat hebben op de kwaliteit van het werk. De productiviteit loopt terug, er worden meer fouten gemaakt en collega’s zullen werk over moeten nemen. Op een dag zul je het bericht krijgen dat jouw collega zich afmeldt, met daarbij de gang naar de bedrijfsarts als gevolg. Er is een groot probleem ontstaan wat voorkomen had kunnen worden; niet ziek, maar wel ziek gemeld thuis.

Goede voorbereiding begint nu

Er is dus veel aan gelegen om goed voorbereid deze periode in te gaan en na de vakantie door te pakken. Met deze 3 tips kun je praktisch aan de slag:

  • Ben goed op de hoogte. Houd je ogen open. In de periode vóór de start van een scheiding geeft je collega waarschijnlijk al signalen af dat er iets speelt. Een “Hee, hoe is het ermee? Zullen we even een bakje koffie doen?” kan al enorm helpen.
  • Bereid je voor. De Werk&Scheiding PraatPlaat voor leidinggevende helpt je beter inzicht te krijgen in de situatie en mate van veerkracht. Download het hier gratis.
  • Deel met je collega onze Tips om op de been te blijven tijdens scheiding. Ook deze is gratis en kan jouw collega de komende periode helpen te focussen op zijn/haar eigen vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Zorg dat je begin 2023 niet terecht komt in de uitspraak ‘we zagen het eigenlijk allemaal al aankomen’. De eerste stap begint nu. Preventief leiderschap betekent weten wanneer actie te ondernemen en dat ook doen.

Wil je meer te weten komen? Lees dan hier verder:

Kunnen we je verder helpen?

Je kunt natuurlijk ook gelijk in contact komen met één van onze W&S specialisten bij jou in de buurt.

Werk&Scheiding specialisten Nederland
Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist