De december piek in scheidingen

Deze maand met Sinterklaas, Kerst en oud&nieuw is een bijzondere tijd van het jaar. Voor de meesten een fijne periode om naar uit te kijken. Maar dat is niet voor iedereen het geval. Een vaak nog onzichtbare opbouw is bezig, die in december overgaat in de jaarlijkse piek als het gaat om de start van (echt)scheidingen. Wat zijn de gevolgen hiervan na de vakantie en waar kun je als leidinggevende vandaag mee starten om verzuim eind januari te helpen voorkomen?

Vaker en langer verzuim bij scheiding

Als leidinggevende zal je je schouders wellicht ophalen, omdat je denkt dat het jou niet betreft. En mocht het wel over iemand uit jouw team gaan, noemen we het privé of niet werk-gerelateerd. Uit onderzoek blijkt echter dat werknemers in echtscheiding zich veel vaker ziek melden. Dat is te begrijpen als je weet dat binnen een jaar 20% van deze mensen aangeeft met burn-out klachten rond te lopen.

Niet ziek, toch thuis

Stil verzuim bij scheidingJouw collega zal niet gelijk na de vakantie vastgelopen zijn. Deze start na een vakantie, vol van spanning, conflicten en emoties, met minder energie dan hij of zij de kerstperiode is ingegaan. Tel daar de stressvolle situatie van het scheidingsproces en een intensieve baan erbij op. Dan is het een kwestie van tijd, voordat dit invloed gaat hebben op de kwaliteit van het werk. De productiviteit loopt terug, er worden meer fouten gemaakt en collega’s zullen werk over moeten nemen.

Op een dag zul je het bericht krijgen dat jouw collega zich afmeldt, met daarbij de gang naar de bedrijfsarts als gevolg. Er is een groot probleem ontstaan wat voorkomen had kunnen worden; niet ziek, maar wel ziek gemeld thuis.

Voorkomen van verzuim begint nu

Er is dus veel aan gelegen om goed voorbereid deze december piek met scheidingen in te gaan en na de vakantie door te pakken. Met deze 3 tips kun je praktisch aan de slag:

  • Ben goed op de hoogte. Houd je ogen open. In de periode vóór de start van een scheiding geeft je collega waarschijnlijk al signalen af dat er iets speelt. Een “Hee, hoe is het ermee? Zullen we even een bakje koffie doen?” kan al enorm helpen.
  • Bereid je voor. De Werk&Scheiding PraatPlaat voor leidinggevende helpt je beter inzicht te krijgen in de situatie en mate van veerkracht. Download het hier gratis.
  • Deel met je collega onze Tips om op de been te blijven tijdens scheiding. Ook deze is gratis en kan jouw collega de komende periode helpen te focussen op zijn/haar eigen vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Zorg dat je begin 2024 niet terecht komt in de uitspraak ‘we zagen het eigenlijk allemaal al aankomen’. De eerste stap begint nu. Preventief leiderschap betekent weten wanneer actie te ondernemen en dat ook doen.

Powersessie Werk&Scheiding 19 januari

Ben je een casemanager verzuim, hr-adviseur of leidinggevende en wil je meer over de impact van scheiding op verzuim te weten komen?

Na een succesvolle sessie begin december, organiseren we op 19 januari de Powersessie Werk&Scheiding. Doe jou voordeel met onze expertise. Je wordt ondergedompeld in inzichten en tips waar je zelf gelijk mee aan de slag kunt.

Kijk hier voor meer informatie en om je gratis in te schrijven!

Contact

Heb je een vraag voor jezelf of over een werknemer in scheiding? Stuur deze dan simpel via het contactformulier of mail het direct naar info@werkenscheiding.nl. We nemen op korte termijn contact met je op om samen te kijken wat kan helpen in jouw situatie.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist