Medewerker in scheiding overschat zichzelf
Een werknemer in scheiding overschat zichzelf en onderschat de situatie. Je leest het goed. Een collega in een relatiebreuk overschat zichzelf en onderschat de situatie. En teamleiders gaan er vrolijk in mee. Wat gebeurt hier?
Geen overzicht tijdens scheiding
Als je in een scheiding terecht komt, opent zich een volledig nieuwe wereld voor je. Alles wat normaal was, verandert in één klap. De enorme golf aan praktische, maar ook stressvolle zaken overdondert menig prima functionerend mens.
Bedenk maar eens hoe je aan een onderkomen komt in deze tijd en met één in plaats van twee salarissen. De to-do lijst vult zich in korte tijd tot een ondoordringbare jungle; van nieuwe abonnementen afsluiten tot een evenwichtig convenant en ouderschapsplan opzetten. En dan allemaal doordrenkt van heftige emoties. Oh ja, zorg ook nog even goed voor de kinderen. Ga er maar aan staan.
Valkuilen bij scheiding
“Maar ja, het is een privé kwestie. Dit is iets wat ik zelf moet oplossen en waar mijn werk niet onder mag leiden.” Een mooie gedachte die bij veel werknemers in scheiding boven komt drijven. Dus schouders eronder en gaan. Op de werkdagen is het knallen, want alles moet af. Om dan na het werk alle scheidingzaken te regelen. Laten we sporten maar even vergeten, want het is al vermoeiend genoeg. De eetlust is weg, dus leven we maar even vooral op koffie. Pauzes kun je wel hebben als het weer wat rustiger word, als alles onder controle is.
Werktijd onder druk
Er wordt vergeten dat er veel onder werk geregeld moet worden. De kinderen moeten van school gehaald worden op je werkdag, de mediator en hypotheker werkt tussen 9.00 en 17.00, de helpdesk van de verzekeraar is na 17.00 niet meer te bereiken, zo meer. Laten we voor het gemak nog even de frustrerende appjes en telefoontjes van de ex-partner onder werktijd vergeten. Dat geeft veel spanning en doet wat met je vitaliteit. Je wilde je werk goed laten gaan en dat lukt zo al niet.
Avonden slopend
Er is zo veel te doen, dat de avonden zich ook vanzelf vullen; financiële stukken uitzoeken, inboedel verdelen, pensioen doornemen. De meesten denken dat het wel even kost, maar niet lang. Misschien een paar weken tot een paar maanden, maar dan is het rond. Dat veruit de meesten mensen last hebben van een verslechterde slaap, nemen we maar even voor lief. Dat is iets voor later. Dus kop omlaag en volle bak gas geven.
Werknemer in scheiding overschat zichzelf
Het duurt altijd langer en kost meer energie dan je van te voren bedacht hebt. Niet gek als je bedenkt dat je nog nooit in deze situatie bent geweest. Maar dat ga je op je werk niet laten blijken. Je gaat er voor en als je leidinggevende met je in gesprek gaat, vertel je dat het wel goed komt. Het is even pittig, maar het lukt allemaal wel.
Ondertussen worden er meer fouten gemaakt en is het werk niet af binnen de normale tijd. De leidinggevende heeft het er vertrouwen in, want autonomie is een belangrijke waarde binnen de organisatie en de medewerker zegt dat het goed komt.
Verschuiving van verantwoordelijkheid
Toch blijven fouten zich opstapelen en moeten teamleden inspringen om taken over te nemen en fouten te herstellen. De collega in scheiding geeft nog steeds aan dat het allemaal gaat, terwijl de werkelijkheid het tegendeel bewijst.
Dan zou de verantwoordelijkheid moeten verschuiven; van de medewerker naar de leidinggevende. Waarom? Want als de medewerker in staat was geweest om het zelf op te lossen, was het inmiddels al gebeurd. Dan zul je als teamleider de verantwoordelijkheid moeten overnemen en gericht in actie komen. Anders kun je wachten op de dag dat deze collega belt om zich ziek te melden. Binnen één jaar geeft 20% van deze groep werknemers aan met burn-out klachten rond te lopen (2021, TNO). Tel maar uit het aantal ziekmeldingen.
Het komt niet vanzelf goed
We zien dat dit te vaak binnen teams gebeurd. Er zijn verschillende redenen waarom het signaleren niet goed gebeurd binnen organisaties. Een te grote afstand tussen teamleider en team, thuiswerken en allerlei andere redenen herkennen we allemaal.
Het grootste probleem bij een werknemer in scheiding blijft echter dat hij of zij de eigen veerkracht overschat en de situatie onderschat. Wat had je verwacht? Het is een life-event, zo simpel is het.
Gratis expertise
Bij Werk&Scheiding hebben we al meer dan 10 jaar ervaring en kennis opgedaan. Deze expertise is simpel voor jou bereikbaar:
- Bekijk onze FAQ video’s met meestgestelde vragen en antwoorden.
- Als je meer wilt weten over onze begeleidingen kun je kiezen tussen Ik voel zelf de impact of Ondersteuning werknemer
- Natuurlijk kun je ook een gratis adviesgesprek met één van onze senior Werk&Scheiding specialisten aanvragen. Dit kan simpel via het contactformulier hieronder.