Werk helpt verzuim voorkomen bij scheiding na zomervakantie

De vakantie loopt in heel van Nederland weer af. In de tussentijd zijn meer scheidingen gestart dan gedurende in de rest van het jaar. Veel van deze mensen gaan weer beginnen met werken en zijn verre van uitgerust. Een burn-out ligt de komende tijd dan ook op de loer. Werk helpt verzuim voorkomen na de zomervakantie. Hoe zit dat?

TNO onderzoek scheiding en burn-out

Uit cijfers van TNO blijkt dat werknemers in echtscheiding en bij andere relatiebreuken een sterke kans op uitvallen hebben. Maar liefst 20% geeft binnen een jaar aan met burn-out klachten rond te lopen. Ze laten dan ook 45% meer verzuim zien dan mensen die niet in een scheiding zitten. Het zijn schrikbarende cijfers.

Thuiszitten averechts effect

Werk voorkomt burn-out na zomervakantieGelukkig is er ook goed nieuws volgens Yorick Saeijs, eigenaar van het landelijke bureau Werk & Scheiding vanuit het hoofdkantoor in Breda: “Onderzoek laat zien dat werk na de zomervakantie verzuim juist helpt voorkomen tijdens een scheiding. We zien helaas nog wel eens dat leidinggevenden vrij geven om thuis te herstellen. Dat heeft juist vaak een averechts effect.”

Thuis zitten, in het geval van een scheiding, heeft vaak niet het gewenste resultaat. Van piekeren en peinzen raakt het brein juist eerder overbelast dan uitgerust. “Er moet misschien wel tijdelijk wat aangepast worden op het werk. Je kunt hierbij denken aan flexibele uren, minder of andere taken, samen een weekplanning maken en zo nog meer,” aldus Saeijs.

Voorkomen van verzuim na zomervakantie

Er is nog een reden waarom deze mensen juist nu productief moeten blijven. Door de arbeidskrapte is het vinden van vervanging in veel sectoren een groot probleem. Een ziekmelding zorgt vaak voor extra druk op de andere collega’s binnen het team. Met alle gevolgen van dien. En niet iedereen komt dus uitgerust uit de zomervakantie.

“De afgelopen jaren is er veel gevraagd van werknemers. Velen lopen op hun tandvlees. Een life-event als een echtscheiding kan dan gemakkelijk tot een burn-out leiden,” gaat de verzuimpreventie specialist verder. “Als een werkgever en werknemer in scheiding gezamenlijk hun schouders onderzetten, kan een hoop ellende later voorkomen worden.”

Werk & Scheiding helpt vitaal te blijven bij scheiding

Ken je iemand of ben je zelf in echtscheiding of in een andere relatiebreuk? Bekijk dan onze introductiesessie Werk & Scheiding. Dan krijg je je tips en inzichten die passen bij jouw persoonlijke verhaal van een van onze W&S specialisten. Je werk als anker; het helpt je op de been te blijven en voorkomt verzuim bij scheiding. Kijk hier verder en plan vandaag nog jouw introductiesessie.

Wil je meer te weten komen wat we voor jou kunnen betekenen. Kijk dan verder bij:

Je kunt natuurlijk ook gelijk in contact komen met één van onze W&S specialisten bij jou in de buurt.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist