Gezocht voor Werk & Scheiding pilot; organisaties met visie & lef
Pilot Werk & Scheiding
Werk jij bij een organisatie waar het helder is wat er met verzuim moet gebeuren én de moed heeft om echt eens iets nieuws te proberen? Dan passen jullie misschien wel perfect bij de pilot Werk & Scheiding. Lees hier of we op zoek zijn naar jou.
Overschatting en onderschatting tegelijk
“Een werknemer in scheiding onderschat het proces en overschat zichzelf… en de teamleider doet lekker mee.” Deze stelling is in de loop van de afgelopen 10 jaar helaas keer op keer waar gebleken. Dat zien we dan ook in de cijfers terug van TNO (Het verband tussen scheiding en ziekteverzuim – 2021):
- 131.000 werkenden per jaar in scheiding
- Werknemers in echtscheiding hebben een 45% hoger verzuimpercentage
- Ze ervaren vaker psychosociale klachten én fysieke klachten in vergelijking met niet-gescheiden werknemers
- Ze gaven vaker aan hun werk te verwaarlozen vanwege familie- en gezinsverantwoordelijkheden en andersom
- 20% van deze medewerkers geeft binnen één jaar aan met burn-out klachten rond te lopen!
Verborgen impact op productiviteit
Heel vaak zien we roze verzuim ontstaan. Dat is geen daadwerkelijk verzuim, want de collega is wel op het werk. Maar er is wel degelijk productiviteitsverlies. Hier is in principe altijd sprake van bij een scheiding.
Een life-event van deze orde doet fundamenteel en langdurig wat met een collega. Zowel cognitief, mentaal als fysiek heeft het grote gevolgen. Dus is het een illusie dat zich dat tot thuis beperkt. Dit komt zeker terug op de werkvloer. Dat zie je doordat er meer fouten worden gemaakt, er meer (kort) frequent verzuim is en bijvoorbeeld het werk wat zich opstapelt. Dit zijn enkelen van de diverse effecten op de werkvloer.
Spillover
De gevolgen beperken zich helaas niet alleen tot de werknemer in scheiding. Het team en de teamleider voelen het ook. Hoe dat eruit ziet?
- Ad hoc gesprekken met leidinggevende, die altijd meer tijd kosten dan verwacht
- Teamleden die in het werkproces moeten wachten op het werk van deze collega
- Te pas en te onpas delen van het privé verhaal met diverse collega’s
- Teamleden en -leider moeten gaten vullen en fouten compenseren
Als je bedenkt dat een scheidingsproces van start tot verwerking één tot twee jaar duurt, wordt de urgentie van vroegtijdige ondersteuning helder.
Pilot Werk & Scheiding
Zijn er wat bellen gaan rinkelen? Heb je het idee dat hier een gat binnen jullie preventie & verzuim aanpak zit?
Zoals je weet, werken we met drie niveaus van verzuimpreventie. Werk & Scheiding heeft speciaal voor werknemers in het eerste niveau een vroegtijdige, laagdrempelige training ontwikkeld.
Je kunt zeggen dat deze groep bestaat uit medewerkers in de eerste 3 maanden van het scheidingsproces, nadat de knoop is doorgehakt. Met deze groep gaan we de komende maanden de pilot draaien.
Wat kun je hierbij in ieder geval verwachten?
- Vier interactieve sessies voor de medewerker in scheiding met oa:
- Psycho-educatie bij scheiding
- Hoe een medewerker zelf kan zorgen voor dat het werk een anker blijft
- Valkuilen & concrete tips bij scheiding en de werkvloer
- Versterking van veerkracht en specifiek oplossingsgericht gedrag
- Het Werk&Scheiding werkboek speciaal voor de medewerker, als naslagwerk voor het scheidingsproces én manier om je te blijven ontwikkelen
- Tussen de sessies door en na afronding van de training wordt de medewerker uitgedaagd naar eigen gedrag te blijven kijken. Dit heeft als doel om veerkrachtig en inzetbaar te blijven in de periode erna
- Elke maand start deze online training, dus deelnemen kan altijd op korte termijn
- Een Werk&Scheiding specialist werkt met jou samen om dit binnen jouw organisatie op de kaart te zetten; van tekentafel tot zichtbaar succes
- Ervaringen die werken worden regelmatig met de pilot organisaties gedeeld
Als dit je aanspreekt, kun je je gelijk aanmelden via het contactformulier. We nemen snel contact met je op om samen verder te kijken.