Werk & Scheiding bestaat 10 jaar!

Het is januari 2014 als het echt van start gaat. Inmiddels zijn we een decennium verder en vieren we zo het 10 jarig jubileum van Werk & Scheiding. Hoe is het idee ontstaan om speciaal voor verzuimpreventie bij scheiding een bedrijf op te richten? Wat is er gebeurd tussen toen en nu? De reis van Werk & Scheiding met persoonlijke verhaal van grondlegger Yorick Saeijs lees je hier.

Wat deed je voor Werk & Scheiding?

Yorick Saeijs grondlegger Werk & Scheiding

Yorick Saeijs (2016)

“Van huis uit kom ik uit het onderwijs, eerst als leerkracht op een basisschool en later als onderwijsadviseur. Ik was altijd nieuwsgierig naar de vraag hoe je ontwikkeling op een goede manier kunt laten starten en hoe je dat zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Via die weg ben ik geïnteresseerd geraakt in het ‘leren leren’ en deed ik ervaring op met o.a. mindmappen en coöperatief leren. Maar ook de vraag hoe je een omgeving kunt creëren waarin de voorwaarden om tot ontwikkeling te komen aanwezig waren. Denk hier bijvoorbeeld aan wat we nu psychologische veiligheid noemen, maar ook werken aan een growth mindset.”

Dat klinkt niet als een logische basis voor Werk & Scheiding. Hoe is dat toch zo ontstaan?

“Ja, dat klopt. Ik heb geen achtergrond in verzuim of arbodienstverlening. Het idee is ontstaan vanuit mijn eigen ervaring. Mijn scheiding in 2013 heeft een grote impact op mij en mijn werk gehad. Ik was in no time 5 kg afgevallen, sliep slecht, was erg gestrest en had meer last van migraine. Ik merkte dat het een effect had op de voorbereidingen van trainingen. Ze verliepen moeizamer en kostte meer tijd dan normaal. Ook de kwaliteit van de trainingen zelf kwam onder druk te staan. Ik heb aardig wat energie en als een groep wat stilviel kan ik gemakkelijk gas erbij geven. Dat ging toen steeds slechter. Na heel wat uitstellen ben ik toen met mijn leidinggevende om tafel gaan zitten. Zo doorgaan was geen optie.”

“We zijn een plan gaan maken om mij op de been te helpen houden. Al mijn kennis over gedrag, gedragsverandering, persoonlijke ontwikkeling en mediatie moest ik gestructureerd gaan toepassen. Dat zorgde ervoor dat ik stukje bij beetje weer stevig in mijn schoenen kwam te staan. Na een aantal maanden was ik weer op het punt dat ik “de oude ik” weer terug zag.

Wat was de vonk waardoor je zelf een bedrijf bent gestart?

“Het idee dat werkende mensen in zo’n life-event geen echte opties hadden om begeleiding te krijgen en daarmee je werk goed te kunnen blijven doen. Ik merkte dat in mijn werk een heel hoop energiegevers zaten. Zo vond ik mijn werk heel leuk en zinvol, ik kon me even richten op iets anders dan wat er privé speelde, er waren collega’s om een geintje mee te maken of even wat mee te delen. Zo veel zit er in dat werk wat als een anker voelde. Daar moest ik iets mee. Ik heb mijn vaste baan opgezegd en ben voor mezelf gestart.”

Gelijk met Werk& Scheiding begonnen?

“Niet gelijk. Ik had een idee, een richting, maar het was nog niet concreet. dat veranderde toen ik een TNO onderzoek uit 2007 tegenkwam. Daarin was de conclusie te lezen; werknemers in scheiding verzuimen meer dan werknemers in een vaste relatie. Toen viel het voor me samen: verzuimpreventie bij scheiding.”

Hoe verliep die eerste periode?

Ik ben mijn kennis en ervaring om gaan zetten naar een traject. Iets wat eerst op papier goed voelde en klopte. Toen heb ik het geluk gehad om het te kunnen testen. Dat gaf weer feedback om het te verbeteren. Uiteindelijk heb ik mijn eerste traject  voor een collega van de Universiteit van Tilburg mogen geven. Dat was natuurlijk super gaaf.”

Hoe is het vervolgens gegroeid naar een bedrijf met meerdere Werk & Scheiding specialisten?

“Dat heeft een paar jaar geduurd. Ik was nog steeds bezig met het verbeteren van de aanpak. Daarnaast was het idee verzuimpreventie 10 jaar geleden nog niet ver ontwikkeld. Veel tijd stak ik in het idee te delen dat je aan de voorkant een positief verschil kunt maken. Bovendien was het nog geen gemeengoed om te investeren in verzuimpreventie bij scheiding. Daarom zocht ik kansen om dit over het voetlicht te brengen en die kwamen met een interview op Nu.nl, een artikel in Trouw, in de studio bij NPO Radio 1 en zo meer.”

Na een jaar of 5 begon het te kriebelen. Mijn oorspronkelijke vak was om anderen kennis en ervaring eigen te leren maken. Ik was daarnaast maar in mijn eentje en had daarmee maar een beperkte impact. Dus kwam het idee in 2019 bovendrijven om “even” een opleiding te schrijven. Dat was drie maanden ploeteren, vallen & opstaan en schaven. Uiteindelijk was het zo ver en ben ik andere Werk & Scheiding specialisten met veel plezier gaan opleiden. Nu maken we al jaren met een mooie club professionals het verschil bij werknemers in scheiding in Nederland.”

Een 10 jarig Werk & Scheiding jubileum, waar ben je het meest trots op?

Op al die honderden medewerkers waar we samen mee hebben mogen werken in de afgelopen jaren. Het is zo mooi om iemand van wankelen tijdens een scheiding kunt helpen naar een situatie waarin het werk als een anker tijdens dat life-event is geworden.

Is Werk & Scheiding geworden zoals je bedacht had?

“Dit had ik absoluut niet kunnen bedenken. Een aanpak die werkt, een mooie groep professionele W&S specialisten, een landelijk opererende organisatie, slimme downloads, Powersessies, podcasts, trainingen voor casemanagers verzuim en zo meer… Dat verzin je toch niet? Ik had het niet van te voren kunnen bedenken in ieder geval, hahaha. Op naar het volgende Werk&Scheiding jubileum over 10 jaar! Wat zal de komende tijd allemaal gaan brengen? Ik ben benieuwd!”

Breda, januari 2024

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Powersessie W&S? Op 19 januari kun je weer deelnemen. Doe jou voordeel met onze expertise. Je wordt ondergedompeld in inzichten en tips waar je zelf gelijk mee aan de slag kunt.

Kijk hier voor meer informatie en om je gratis in te schrijven!

Heb je een vraag voor jezelf of over een werknemer in scheiding? Stuur deze dan simpel via het contactformulier hieronder of mail het direct naar info@werkenscheiding.nl. We nemen op korte termijn contact met je op om samen te kijken naar oplossingen die werken.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist