Een scheiding is een marathon, geen sprint

Voor een scheiding staat één tot twee jaar; vanaf de start tot en met het verwerkt hebben. Veel medewerkers overschatten zichzelf en onderschatten het scheidingsproces. Ze zien hun scheiding als een sprint en niet als een marathon; schouders eronder en dat varkentje wassen. Welke mindset hebben deze collega’s en hun teamleiders nodig om inzetbaar te blijven tijdens zo’n proces?

Veel en lang

Een (echt)scheiding is een enorme berg aan emoties, acties, beslissingen, consequenties, rouw, rouwverwerking en herpakken in één. In onze trajecten merken we vaak dat medewerkers die wankelen, graag snel willen gaan. Lange halen, snel thuis. Het is echter iets anders in elkaar.

Haastige spoed

“Effe doorbuffelen en dan komt het vast snel weer goed.” Herkenbaar bij een collega? Voor veel mensen in scheiding is dat de modus operandi. Ondertussen vergeten ze even dat het geen proces van enkele of meerdere weken is, maar eentje van vele maanden. Zelfs als een convenant snel tot stand komt, zijn de gevolgen nog lang voelbaar.

Teruglopend begrip

Als het allemaal vers is, heeft iedereen begrip en vaak sympathie voor de medewerker in scheiding. Hoelang dit blijft is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld hoeveel en wat deze collega deelt over de scheiding. Dit kan in sommige gevallen ertoe leiden dan collega’s zich gaan afkeren. “Oh nee, daar komt hij weer aan met een nieuw dramatisch verhaal! Houdt het dan nooit op?! Wanneer gaat hij weer eens zijn werk doen?”

Ook productiviteit is van invloed om het team.Roze verzuim is over het algemeen altijd aanwezig; de collega is wel, maar is er niet. Met als gevolg dat er meer fouten worden gemaakt en werk niet afkomt. Het interne proces, waarin collega’s van elkaar afhankelijk zijn, loopt vast.

Lange adem

Daarom is het belangrijk om een marathon-mindset i.p.v. die van een sprinter aan te nemen. Zo wordt de waan van de dag een tikkeltje minder belangrijk en kun je net iets meer op energiemanagement en inzetbaarheid letten. De kans dat je goed voor jezelf zorgt is dan wat groter en dat je je ook focust op het te leveren werk logisch. Dus geen 100 meter explosie, maar 42.195 meter op uithoudingsvermogen.

Tips marathon mindset scheiding

  1. Pauzes helpen echt. Plan ze samen met je collega en handel ernaar. Dus niet op de telefoon, maar echt even afschakelen. Dat kan door kort te wandelen, een ademhalingstechniek te gebruiken, naar buiten te staren, muziek op te zetten, om er een paar te noemen. Dit samen doen helpt enorm.
  2. Werk is voor werk. Zorg dat berichten uit de privéomgeving niet afleiden. Zet meldingen op de telefoon uit, niet op Insta of TikTok gaan en zeker geen privémail openen. Willen is kunnen.
  3. Maak afspraken over moet- en magwerk. Moetwerk is werk wat minimaal gedaan moet worden; de basics. Helderheid hierover zorgt voor rust in verwachtingen.

Het start met de goede mindset die omgezet wordt naar de goede dingen goed doen. Ga er vanuit dat de volgende maand er heel anders uit kan gaan zien, zowel beter als slechter. Een scheiding is een onvoorspelbaar proces. Zorg dat je samen de finish op een gezonde manier haalt.

Kunnen we je verder helpen?

Je kunt natuurlijk ook gelijk in contact komen door te mailen met info@werkenscheiding.nl, te bellen met 06-45006741 of via het onderstaande contactformulier je vraag te stellen.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist