De succesvolle eigenschappen achter de Werk & Scheiding aanpak

Dat een scheiding grote impact heeft op verzuim, laat het onderzoek van TNO wel zien. Wat maakt dat het preventieve W&S traject zo succesvol is? Lees hier over de eigenschappen achter de Werk & Scheiding aanpak.

Sterke bouwstenen

Het is belangrijk om in een periode waarin onduidelijkheid of zelfs chaos heerst gestructureerd aan de slag te gaan. Daarom gaan we tijdens elke sessie stap voor stap energielekken zoeken en dichten.

Omdat we meer willen dan alleen de teruggang in veerkracht stoppen, onderzoeken we daarnaast een divers aantal fundamenten. Voorbeelden hiervan zijn focus op het werk, hoe je met conflicten omgaat en je vitaliteit.

Elke daarvan is belangrijk tijdens én na een echtscheiding en ze vormen samen de absolute basis. Sommige zijn al stevig. Dan hebben we wat te vieren en onderzoeken we het op de succesfactoren. Die kunnen we op andere plekken, die een volgende stap nodig hebben, weer gebruiken.

Als de energielekken gedicht worden en de basis verstevigd is, verzetten we de blik richting de toekomst. Deze twee fasen tijdens het traject zorgen voor een transitie die past bij het proces waar een medewerker in scheiding doorheen gaat. Doordat de onderdelen complementair zijn, ontstaat een positief momentum.

Cirkel van Invloed

Een belangrijk idee om die positieve beweging te krijgen komt van Stephen Covey. In zijn boek, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, komt het model cirkel van invloed – cirkel van betrokkenheid aan bod. In het kort kun je zeggen dat de cirkel van invloed over alles gaat waar je verschil kunt maken als je er op de juiste manier aandacht en energie in steekt.

Daarbuiten zit de cirkel van betrokkenheid. Dit zijn situaties en gebeurtenissen die je wat doen, maar waar je het verschil niet kunt maken. Al doe je nog zo je best, het zal niet veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het verleden. Je kunt er enorm mee bezig zijn, maar het zal niet anders worden. Deze cirkel van betrokkenheid kun je ook een energielek noemen.

Door de focus te leggen op de cirkel van invloed en de herkenning van de cirkel van betrokkenheid te vergroten, zetten we in op behoud of zelf groei van energie in combinatie met positieve ervaringen.

Hoe ontstaat beweging bij scheiding?

Iemand die wankelt door zijn/haar scheiding heeft van alles te kort; energie, focus, eetlust, slaap en ga zo maar door. Dit zorgt vaak voor steeds meer afnemende actie. De drempel om iets vol te houden of zelfs te starten wordt hoger en hoger.

Daarom is het altijd de zoektocht aan het einde van een sessie om een tot een persoonlijk strijdplan te komen, die ook echt ingezet gaat worden. Want zoals we vaak zeggen: “Het is niet weten wat te doen, maar doen wat je weet!“ -Tony Robbins-

Dus maken we de acties zo klein en simpel dat iemand  gaat denken:

  • Ja! Dit kan ik allemaal
  • Ik weet hoe ik dit moet doen
  • Het kost bijna meer moeite om het niet te doen, dan wel!

Dan ontstaat de actie en worden door het nieuwe handelen successen geboekt.

Leren is een werkwoord

Daar bouwen we dan weer op voort. Maar niet alles gaat altijd gelijk perfect. En dat is het idee achter leren. Om iets nieuws eigen te maken doorloop je de volgende stadia:

  • Onbewust onbekwaam
  • Bewust onbekwaam
  • Bewust bekwaam
  • Onbewust bekwaam

Om in de laatste fase te komen, is een growth mindset (bekijk hier het filmpje) erg handig. Dan ervaar je geen fouten, alleen momenten waarop je wijzer kunt worden. Doordat we sessie na sessie koppelen en erop voortbouwen, komen we in een positief momentum. De Werk&Scheiding specialist start de werknemer stap voor stap mee te nemen. De eindfase is dat de medewerker het zelfstandig kan.

Vanuit de cognitieve psychologie in het onderwijs komen de volgende stappen naar voren om dit effectief vorm te geven: Van Ik (W&S specialist geeft voorbeeld), via Wij (samen), naar Jij (werknemer heeft nieuw gedrag eigen gemaakt)

Op die manier worden coping strategieën aangeleerd op een manier die na afronding van een traject door de medewerker nog gebruikt worden.

Succesvolle aanpak

Het is een optelsom van diverse elementen wat de Werk & Scheiding aanpak succesvol maakt. De combinatie van sterke complementaire elementen in combinatie met de kwaliteiten van een W&S specialist dragen bij aan de duurzame inzetbaarheid tijdens en na een scheiding. Werknemer blij, werkgever blij.

 

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist