Waarom helpt het werk zo goed om verzuim te voorkomen bij een scheiding? En hoe veranderen ze in nadelen als iemand zich ziek meldt? Lees hier hoe je deze schijnbare tegenstrijdigheid in jouw voordeel kunt laten werken.

Onderzoek

Onderzoeker Werk&ScheidingWerk heeft een positief effect op je duurzame inzetbaarheid. Je werk kan namelijk helpen om meer afstand te nemen tot de stressvolle situatie, zoals een echtscheiding. Bovendien zijn er extra hulpbronnen in te zetten, zoals bijvoorbeeld collega’s die helpen het werk te organiseren en af te krijgen (Du, 2018; Ten Brummelhuis & Bakker, 2012)

Daarentegen laat onderzoek ook zien dat te veel vrije tijd juist een averechts effect heeft op je werk. Zo is er studie gedaan naar de invloed van levensgebeurtenissen op onder andere werkbetrokkenheid en werkprestatie. Hierin komen aanwijzingen boven dat het langdurig overdenken van een scheiding zoveel energie en cognitieve bronnen kost, dat er weinig psychologische bronnen overblijven voor het bevlogen blijven uitvoeren van het werk (Bakker, Du, & Derks, 2019)

Praktijk

Wij merken dat we veel gebruik kunnen maken van meer positieve aspecten vanuit het werk. Zo helpt de structuur van een werkweek. Het team geeft ondersteuning op persoonlijk én praktisch Je bent gefocust op iets anders dan de stress van thuis. Je voelt dat je een bijdrage levert. Het werk is belangrijk en je wilt dat zo goed mogelijk blijven doen.

Nadat iemand zich heeft ziek gemeld, blijken deze ondersteunende eigenschappen van het werk vaak weg te gevallen. Het werk biedt geen afleiding meer, maar is iets waar je als een berg tegenop ziet. Collega’s hebben hun functie als hulpbron voor een groot deel verloren en vormen nu een energielek die je er niet meer bij kunt hebben. De structuur van een werkweek geeft geen steun, maar wordt eerder als een enorme ballast gevoeld. Het thuiszitten heeft mensen in rondjes laten denken, waardoor bijvoorbeeld slaap en energie nog verder verslechterd zijn. Werk is niet meer belangrijk geworden.

Het boemerang effect bij scheidingNooit te vroeg

In ons artikel de drie niveaus van verzuimpreventie bij scheiding geven we handvatten om vroegtijdig medewerkers te helpen investeren in de kracht dat werk mee zich meebrengt. Zo voorkom je dat deze superpowers later uiteindelijk in een boemerang veranderen.

Wil je nog meer te weten komen over verzuimpreventie bij scheiding? Lees hier:

Kunnen we je verder helpen?

Je kunt natuurlijk ook gelijk in contact komen met één van onze W&S specialisten bij jou in de buurt.

Werk&Scheiding specialisten Nederland
Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist