Een van de grote energielekken die we zien bij werknemers in scheiding tijdens een verzuimpreventie traject: communiceren zonder dat het uit de hand loopt.

Het is enorm frustrerend en gaat ten koste van heel veel; focus, concentratie en vaak ook nachtrust.

Het heeft een direct effect, waardoor de productiviteit terugloopt. Met deze vijf tips zorg je voor betere communicatie tijdens scheiding en meer energie en focus voor je werk.

Bv. zes, zeven keer op een dag tijdens je werk een app krijgen die je raakt of frustreert. Waar gelijk een reactie geëist wordt, maar vaak een onderwerp is wat niet zo maar even afgerond kan worden.

En het gaat maar door en door. Bericht na bericht.

Of de hele avond oplopende actie-reactie via de app, waardoor je uiteindelijk opgefokt probeert te gaan slapen.

Het is een sloper, die slechte communicatie.

Hier vind je de vijf tips voor betere communicatie tijdens scheiding:

Tip 1 Maak afspraken over de communicatie.

Wat is de manier waarop jullie allebei vinden dat het kan werken? Via Whatsapp heeft communicatie nog nooit gewerkt tijdens een scheiding; verkeerde interpretaties, kort door de bocht, geen nuance, allemaal logische gevolgen bij het gebruik van dit beperkte medium.

Maak bv een afspraak om elkaar één keer in de week (zonder de kinderen in de buurt) via telefoon te spreken over een beperkt aantal onderwerpen. In de tussentijd alleen absoluut noodzakelijk contact.

Of spreek tijden af wanneer je ruimte in je hoofd hebt, bv ‘s avonds nadat de kinderen op bed liggen.

Dit geeft rust, voorspelbaarheid en structuur, wat prettig is in een stressvolle periode.

Tip 2 Zoek een goede(!) mediator.

Het lijkt een open deur, maar vaak denken mensen dat ze het wel zelf kunnen. En dat mediators er enkel voor het administratieve of financiële deel zijn. Ze helpen juist ook de communicatie in goede banen te leiden, vanuit een onpartijdig standpunt.

Twijfel niet en ga gelijk vanaf de scheidingsmelding op zoek naar professionele begeleiding waar je allebei een goed gevoel bij hebt.

Tip 3 Maak een groepsapp met z’n tweeën voor afspraken.

Overzicht gaat verloren als in het gewone appverkeer afspraken komen te staan. Ze verdwijnen in het grote geheel en zijn lastig terug te vinden. Dat leidt weer tot gedoe en onenigheid.

Met een groepsapp enkel voor afspraken houdt je overzicht. Degene die de afspraak moet uitvoeren schrijft de app in de groepsapp; helder en duidelijk.

Bv Ik bel deze week de makelaar om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek.

Zo kun je zelf zien wat je afgesproken hebt en ben je meer eigenaar van de afspraak. De ander kan er eventueel later (op een goede manier) degene op aanspreken als het nog niet gebeurd is.

Tip 4 Reageer niet gelijk.

Het is simpel, maar niet gemakkelijk. Je wordt getriggerd door een bericht en wilt gelijk reageren. De ervaring leert dat dit snel escaleert.

Pak 15 minuten om rustig te worden, af te koelen.

Daarna wordt de inhoud van je reactie een stuk effectiever.

Tip 5 Laat iemand meekijken met jouw reactie.

In het verlengde van tip vier, laat iemand anders (neutraal) jouw mogelijke reactie lezen.

Daarmee zet je een andere perspectief/ interpretatie-bril in. Zo kun je testen of hetgeen je wilt overbrengen ook zo kan aankomen.

Met deze tips kun je een energielek op het gebied van communicatie dichten en houd je meer tijd, energie en focus voor je werk over.

Kijk hier als je meer wilt weten over ons verzuimpreventie-traject of onze Werk&Scheiding specialisten.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist