“Ik breng geen vissen, ik leer ze vissen”

<p>Tavita van Galen ondersteunt ondernemers op het gebied van verzuimreductie. FOTO: Bert Jansen.</p>
Tavita van Galen is onlangs met succes geslaagd als Werk&Scheiding specialist. Zij is daarmee de enige in de regio van Veldhoven. Uniek dus!

VELDHOVEN – Na een carrière van toch zo’n 10 jaar bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, beter bekend als het UWV, heeft Tavita van Galen sinds 3 jaar met Invitae HR een eigen bedrijf aan De Plank.

Lang duren

Met haar bedrijf ondersteunt ze ondernemers op het gebied van verzuimreductie. “Daarbij spreek ik vooral de werknemer. Er zijn een aantal voorspellers van langdurig verzuim. Dat zijn mantelzorg, financiële problemen en scheiding. Zodra een van die dingen speelt en een werknemer meldt zich ziek, dan weet ik uit ervaring dat het wel eens lang kan gaan duren.”

Scheiding en verzuim

Van Galen besluit om hier iets meer mee te gaan doen. “Ik zou met alle 3 wel iets willen, maar ik heb zelf een scheiding meegemaakt. Vanuit mijn eerdere baan bij het UWV en mijn eigen bedrijf heb ik jarenlange verzuimkennis opgedaan. Ik dacht: met die combinatie kan ik het verschil maken.”

Opleiding

Van Galen komt in contact met Werk & Scheiding in Breda, het register voor Werk&Scheiding specialisten. Zij bieden als enige in Nederland de opleiding tot Werk&Scheiding coach aan. “De opleiding beslaat 7 hele dagen die normaal in Breda gegeven wordt. Nu verliep die via Teams. De tijd vloog voorbij.”

Emoties

Vanaf nu brengt Van Galen de door haar geleerde methode in praktijk om medewerkers die een scheidingsproces doormaken te helpen. “Medewerkers hebben tijdens een scheidingsproces het hoofd vol emoties, ze moeten van alles regelen en willen toch doorwerken om hun baan te behouden. Dit kan leiden tot burn-outachtige klachten zoals geheugenproblemen, vermoeidheid, een kort lontje en niet veel of juist heel veel slapen en eten”, aldus Van Galen.

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en de overheid is in het 4e kwartaal van 2020 4,9%. Dit betekent dat van elke 1.000 te werken dagen er 49 zijn verzuimd wegens ziekte. De laatste keer dat het ziekteverzuim in het 4e kwartaal hoger is, is in 2002 geweest (5,4%). Bron: CBS

‘Met die combinatie kan ik het verschil maken’

Ad Adriaans.

Bron: https://www.veldhovensweekblad.nl/nieuws/algemeen/1059084/-ik-breng-geen-vissen-ik-leer-ze-vissen-

Wil je meer weten over de opleiding tot Werk&Scheiding specialist? We vertellen graag wat het jou oplevert.