Wat maakt een werknemer in echtscheiding eigenlijk mee?

12 maart 2017 Uit Door Yorick
Veel werknemers

Per jaar gaan meer dan 140.000 mensen uit elkaar. Wat maakt dat dit life event zoveel impact heeft dat het verzuim op het werk verdubbelt? Waarom leidt dit bij deze werknemer steeds vaker tot burn-out?

Scheidingsmelding

Er gebeurt veel vanaf het moment dat de knoop door één van de partners wordt doorgehakt. Echter ook voorafgaand aan de echtscheiding is er vaak al veel gebeurd op het emotionele vlak. Ruzies, samen er toch uit proberen te komen, wederzijds onbegrip, moeizame communicatie, onzekere toekomst zijn enkele van de onderwerpen die in de aanloop al impact hebben. En dan is de kogel door de kerk en begint het echte werk.

Veel tegelijk

Dan begint het pas echt. Het overgrote deel van de toekomstverwachtingen zullen aangepast moeten worden. Er moeten hierover in relatief korte tijd enorm veel keuzes gemaakt worden. En deze gaan over zowel korte (weken en eerste maanden), middellange (één tot twee jaar) als lange termijn (twee jaar tot aan je dood, ja echt).  We nemen een aantal onder de loep.

Financieel

Inkomens, schulden, pensioenen, eigen bedrijf en zo meer moeten verdeeld worden op een manier die recht doet aan de situatie voorafgaand aan de echtscheiding. Regelmatig ontstaat daar een flink spanningsveld. Er spelen vaak verschillende belangen voor beide partijen, zeker als de hoogten van de inkomens uit elkaar liggen. Over het algemeen moet je het allebei met minder doen na een scheiding.

Nieuw huis

In veel gevallen zal bij scheiding het huis verkocht moeten worden, omdat het voor één niet op te brengen is om er alleen te blijven wonen. Op korte termijn een betaalbare plek vinden voor allebei is tegenwoordig een stevige uitdaging. Zowel de prijzen op de huur- als koopmarkt rijzen weer de pan uit. En de vraag is of je er überhaupt voor in aanmerking komt in je nieuwe situatie,
Als het wel lukt iets te vinden en het huidige huis verkocht wordt, moeten er twee verhuizingen georganiseerd en uitgevoerd worden. Een gewone verhuizing is voor veel mensen in een stabiele relatie al een intensieve tijd, laat staan tijdens een echtscheiding. En dan laten we in dit verhaal de mogelijkheid dat het huis onder water staat nog achterwege.

Kinderen

Er moet een ouderschapsplan komen, waarin tegemoet gekomen wordt aan het belang van de kinderen. Hun wereld staat op z’n kop. Een scheiding hakt er flink bij ze in en dit raakt je diep als ouder.
Naast dit verdriet ga je als ouder je kind minder zien. Hoe zorg je voor een goede verdeling, zodat allebei de ouders een belangrijk onderdeel van de opvoeding kunnen blijven? Vaak blijkt de stress die ontstaat over de toekomst met de kinderen een groot deel van de aanleiding voor verzuim.

Omgeving

Scheiden is al heftig genoeg. Helaas helpen meningen en oordelen van mensen in de omgeving van het scheidende stel niet mee. Familie, vrienden en kennissen geven onnodig aanleiding tot discussies, verwijten, het moeten rechtzetten van verkeerd geïnterpreteerde verhalen en meer energielekken die je niet kunt gebruiken.

Gezondheid

De stress zorgt ervoor dat mensen slechter gaan slapen, meer piekeren en minder goed voor zichzelf gaan zorgen als het om bijvoorbeeld gezond eten en sporten gaat. Je ziet dan ook vaak dat mensen in echtscheiding in korte tijd veel afvallen. Ook worden ze door het verslechteren van hun gezondheid en de stress sneller vatbaar voor ziektes.

Effect op werk

De bovengenoemde items zijn slechts enkele van de zaken waar een werknemer in echtscheiding mee te maken heeft. De optelsom van al deze factoren maakt dat een werknemer, vaak al in aanloop naar de echtscheiding, minder productief wordt. Niet omdat hij of zij dat wil, maar de hoge mate en lange duur van stress zorgt dat het vermogen om te plannen en organiseren achteruit gaat. Het werk stapelt zich langzaam op, totdat iemand vastloopt, zich ziek meldt en mogelijk in een burn-out terecht komt.

Preventieve actie

Het is daarom van groot belang dat er binnen een team snel het gesprek wordt aangegaan met een professional in echtscheiding. Goede preventieve interventies op het juiste moment met oog voor de collega én de organisatie. Dat voorkomt onnodig verzuim.

Kennissessie

Wil je meer te weten komen over de impact , de gevolgen voor de werkvloer én de oplossingen om verzuim bij echtscheiding te voorkomen? Kom dan naar de kennissessie Werk&Scheiding in Breda. Hier vind je meer informatie