Investeer in mentale weerbaarheid en vitaliteit medewerkers

Deze tijd van grote verandering heeft een flinke impuls nodig op het gebied van mentale weerbaarheid en vitaliteit. Een mooie kans om in te investeren.

Wat de ene dag nog de standaard is, blijkt de volgende dag al achterhaald. We zitten thuis met veel tijd en dan zijn social media een simpele manier om jezelf bezig te houden. Helaas voelen we ons per saldo vaker slechter dan beter hierdoor, zelfs met die mooie filmpjes over het klappen voor onze zorgmedewerkers.

Negativity bias

Negatieve berichten, over bijvoorbeeld lege schappen in de super, hebben op onze hersenen een grotere impact dan de positieve. Dat wordt negativity bias genoemd. Er wordt gesteld dat bijvoorbeeld vijf complimenten één kritische noot opheffen. Dat is dus flink uit balans.

Deze disbalans heeft evolutionair gezien een functie. Om te kunnen overleven was het belangrijk om bedreigingen te herkennen. Eén foutje kan immers de dood betekenen. Wie zich concentreert op mogelijke negatieve gevolgen van zijn gedrag heeft meer kans om te overleven dan zijn niet oplettende soortgenoot.

Dus we hebben veel tijd, hang naar antwoorden & zekerheid en social media. Je voelt hem al. Dat is een mix die een een mens uit balans kan brengen.

Een stap erbij: (echt)scheiding

Dan gaan we nog een stap verder. Je moet als medewerker thuiswerken, je kinderen zijn er ook en ook je partner die thuis moet werken. Maar twee weken geleden hebben jullie, na een zware aanlooptijd, besloten uit elkaar te gaan. Daar zit je dan met verdriet, frustratie, geen plek om aan de situatie te ontsnappen en een huis vol met mensen. Hoe hou je jezelf staande en voorkom je dat je overbelast of zelfs in een burn-out raakt?

Investeer in de mentale weerbaarheid en vitaliteit van je mederwerkers

In deze roerige tijd is het goed om tegengewicht te geven aan de onzekerheid die er om ons heen heerst. Daarvoor moeten we in de zekerheid in onszelf investeren. Via online training en begeleiding kunnen we de mentale weerbaarheid en vitaliteit ontwikkelen. Laten we met z’n allen ons focussen op onze cirkel van invloed. Zoals Viktor Frankl mooi zei: “Wanneer we niet meer in staat zijn een situatie te veranderen, worden we uitgedaagd onszelf te veranderen.”

Laten we daar elkaar bij helpen.