Hoe voorkom je verzuim bij professional in scheiding na de kerstvakantiepiek?

13 december 2018 Uit Door Yorick

Uit onderzoek blijkt dat de zoekterm ‘scheiden’ in januari heel veel wordt gegoogled. De kerstvakantie blijkt elk jaar weer de start van een piek in echtscheidingen te zijn. Het is het begin van een emotioneel en heftig proces wat veel van een mens vraagt. Hoe kan het dat werknemers in echtscheiding vastlopen en wat kun je er aan doen als leidinggevende en HR om dat te voorkomen?

Meer verzuim bij veel mensen

Uit onderzoek is gebleken dat een werknemer in het proces van scheiden twee keer zo veel verzuimt als anderen. Als we dan rekening houden met het feit dat er jaarlijks meer dan 100.000 mensen uit elkaar gaan, wordt de mate van het probleem pas echt duidelijk.

Waarom loopt iemand vast?

Het gebeurt niet gelijk. De meesten zullen gewoon starten met hun werk. Maar na een vakantie bol van spanning en emotie zal de batterij eerder leeg dan opgeladen zijn. De stress zorg voor een afname van concentratie, eetlust en een goede nachtrust. Dat werkt weer piekeren en weinig energie in de hand. Het stresshormoon Cortisol zorgt ook nog eens voor een verminderd vermogen tot planning en organisatie. Het gevolg is een stijging van verzuim die meestal rond eind januari, begin februari start.

Ditzelfde kan gezegd worden van werknemers die voor de eerste keer kerst na de scheiding de nieuwe situatie doormaken. De kinderen zijn er niet de hele tijd, oud en nieuw vraagt vaak om reflectie van het afgelopen, hectische jaar. Deze periode valt vaak zwaar en heeft nog effect tot na de vakantie.

Niet ziek, wel ziek thuis

Als er te weinig goed contact is tussen de professional in scheiding en zijn/haar leidinggevende, zal op een dag de telefoon gaan en is de ziekmelding een feit. En dat terwijl de werknemer niet ziek is, maar wel ondersteuning nodig had. De gang naar een bedrijfsarts zal de zaak vaak niet altijd verbeteren. Als een arts zegt dat je maar even rust moet nemen, kan een werknemer dat als ziek zijn opvatten. Hierdoor wordt het proces onnodig gemedicaliseerd.

Wat kun je doen als leidinggevende en hr?

 • Weet wat er speelt.

  Zoek meer informeel het contact en blijf goed op de hoogte. Dat helpt je als leidinggevende of HR in te grijpen als dat nodig is. Zie deze investering in het belang van de organisatie. Dus in plaats van weer gelijk in de waan van de dag te handelen, plan elke dag tijd vrij om even te praten met elk teamlid. Een goed gesprek is het halve werk.

 • Weet wat er kan.

  Welke mogelijkheden er zijn om ondersteuning te krijgen als werknemer binnen je organisatie? Ga als HR en leidinggevenden in gesprek over de interventies die er zijn en hoe ze in te zetten. Dit gaat zowel over interne als externe aanpakken, zoals het traject Werk&Scheiding.

 • Alleen zinvolle interventies.

  Betaald verlof geven, zonder doelgerichte actie, is vaak uitstel in plaats van afstel van verzuim. Veel leidinggevenden geven dagen vrij om te voorkomen dat het traject vroegtijdig medicaliseert. Als je dat doet zonder dat er op het gedrag een verandering wordt ingezet, zal dit geen effect hebben. Spreek samen af wat de werknemer aan acties gaat inzetten, naast tot rust komen of energie opdoen en kom daarop terug; Bespreken – afspreken – aanspreken

 • Stel grenzen.

  Bepaal samen met HR wanneer je ingrijpt, omdat je ziet dat het gedrag van je collega niet verbetert. Uitspraken als ‘we zagen het eigenlijk allemaal aankomen’ moet jij als leidinggevende of HR voorkomen. Dat is jouw onplezierige, maar noodzakelijke taak. Preventief leiderschap betekent weten wanneer in te grijpen en dat ook doen. Ook als de werknemer de noodzaak er nog niet van inziet.

Wil je meer weten over hoe dit aan te pakken? Kom naar de kennissessie Werk&Scheiding; voorkom (langdurig) verzuim bij scheiding of neem contact op door te bellen (0645006741) of een mailtje te sturen naar info@werkenscheiding.nl

kleiner-formaat