Onze ervaring in het onderwijs

We zijn er trots op dat we mogen bijdragen aan duurzame inzetbaarheid voor leraren in scheiding en het voorkomen van langdurig verzuim. Hiermee dragen we bij aan het afwenden van burn-out bij leerkrachten en docenten in (echt)scheidingen. Ze kunnen het belangrijke werk blijven doen, ook tijdens deze heftige, stressvolle periode. Hieronder vind je hun ervaringen.

Judith Verhoeven, schoolleider:

Blij dat ik het deze medewerker aangeboden heb en dat ik me er hard voor gemaakt heb dat het vergoed werd vanuit het bestuur. De medewerker was erg blij mee, voelde zich gehoord en gezien. Hij gaf aan dat hij het prettig vond zijn verhaal te delen met iemand die het herkent, kan koppelen aan theorie en hem tot inzichten laat komen.

Waar zie je verschillen met ervoor, tijdens en erna?
Voor het traject was hij niet zichzelf. Het was duidelijk dat hij zich zorgen maakte en dat er iets speelde. Hij was hier echter niet open over en was passief, normaal gesproken is hij juist heel actief en kritisch.

Collega’s liepen bij me binnen om aan te geven dat ze zich zorgen om hem maakten, zijn veranderende gedrag was dus duidelijk zichtbaar.

Gedurende het traject begon hij meer zichzelf te worden. Hij werd wat opener (vertelde in het team en de klas wat er speelde), actiever betrokken en weer meer zichzelf. Nu herken ik hem weer zoals hij is. Eerlijk, betrokken en in voor een grapje.

Sterke punten
Dat er theorie met de medewerker besproken werd. Hij gaf aan dat hij daardoor inzicht kreeg in zijn proces; waar hij nu staat en naartoe gaat. Het luisterend oor, begrip, herkenning en soms praktische tips voor zowel thuis als in de klas werden ook als prettig genoemd door de medewerker. En tot slot de spiegel die hem tussentijds voorgehouden werd.

Resultaat
Op basis van mijn ervaringen zou ik een 8 geven.

Leraren aan het woord
Naast de ervaring van een teamleider, vind je hier ook de ervaringen van de leraren die het traject hebben doorlopen.

Wat zijn de belangrijkste inzichten die je voor jezelf meeneemt uit dit traject?
“Ik heb veel gehad aan het behandelen van ¨De cirkel van invloed¨. Door die toe te
passen maak je bewustere keuzes over waar je energie naartoe gaat.”

“Daarnaast heeft dit traject er echt aan bijgedragen dat ik meer balans vind tussen werk en privé. Ik maak daarin nu bewustere keuzes en durf daarin meer voor mezelf en mijn kinderen te kiezen.”

“Verder heeft het traject me ook het inzicht gegeven dat ik nu zelf aan zet ben. Al vind
ik dat nog best lastig, ik ben nu verantwoordelijk voor mijn eigen geluk.”

Nu zie/ervaar ik dat ik het soort persoon ben die:
~Alleen kan zorgen voor 2 geweldige jonge kinderen.
~Problemen/onduidelijkheden direct durft aan te pakken en op kan lossen.
~Keuzes kan maken in wat op dat moment echt belangrijk is.
~Z´n eigen boontjes kan doppen.
~Steeds beter grenzen stelt, al zijn we er nog niet helemaal…

“Voor het resultaat van het Werk&Scheiding-traject geef ik een 9.”

Zou je deze begeleiding aanraden aan anderen?
“Ja, want de begeleiding is professioneel en er wordt goed afgestemd op wat jij als
persoon nodig hebt. De menselijke kant van de coach, zijn ervaring en kennis maakt dat je goede tips en inzichten krijgt waar je vervolgens echt je voordeel mee kunt doen.

De flexibiliteit was super. Zelfs in het aanbieden van een extra sessie. De combinatie tussen theorie, gesprekken, het werkboekje, huiswerk etc. maakte het een aanrader.”

Het resultaat van een andere leerkracht
“Een scheiding is zwaar. Je ervaart zoveel verschillende emoties. Er moet zoveel geregeld worden en tegelijkertijd heb je verdriet. De coach heeft ervoor gezorgd dat ik mijn vele gedachten een plekje kon geven. Hij doorliep met mij alle stadia. Hij hakte de warboel van gedachten in stukjes en hielp mij ze weer op een rijtje te krijgen.”

“Het is fijn om met iemand te praten die ook heeft meegemaakt waar jij op dat moment doorheen gaat. Ik voelde me begrepen en gezien. De coach heeft me inzicht gegeven in het proces. In de fases die je meemaakt. Hij doet dit met een lach en een traan. Op een manier die goed voelt voor mij.”

“Ik ben er sterker uitgekomen. De tools die ik heb gekregen zet ik in en ik kan weer naar de toekomst kijken. Ik ervaar de rust om weer te kunnen genieten en om me weer te focussen op mijn werk. En natuurlijk zullen er momenten blijven komen die niet makkelijk zijn. Maar ik kan die momenten nu wel in een breder perspectief zien.

Ik geef dit traject een 10!”

Hoe het werkt
Ons verzuimpreventie traject heeft een vaste opbouw met flexibele inhoud. Samen met de duurzame inzetbaarheidscoach Werk&Scheiding wordt het traject vorm gegeven met een optimale afstemming als gevolg.

Opbouw
Het verzuimpreventie begeleidingstraject is als volgt opgebouwd:

 • Intake met werknemer in scheiding (vrijblijvend en gratis als traject niet start)
 • Kennismaking leidinggevende en coach over optimaal effect traject
 • Plan van aanpak (indien gewenst)
 • In twee tot drie weken houden we online fundamentsessies van 1,5 uur. Hierin worden diverse onderwerpen, vaardigheden en gedrag tegen het licht gehouden en wordt de basis voor de rest van het traject gelegd.
 • Vier uitbouwsessies van anderhalf uur. Tussen de laatste sessies zit meer tijd ivm groeiende zelfredzaamheid en vaardigheden.
 • Tussentijds en na afronding is er een terugkoppeling aan en evaluatie met de opdrachtgever en/of leidinggevende.
 • Voor een optimaal effect ontvangt de medewerker wekelijks meerdere ‘slijpstenen’ opgestuurd.  Deze zorgen ervoor dat de werknemer ook tussen de sessies door geïnspireerd en uitgedaagd wordt. Deze aanjager van ontwikkeling loopt door tot na de laatste coachsessie.

Voor duurzame inzetbaarheid voor leraren tijdens een proces van (echt)scheiding is snelheid en effectiviteit zeer belangrijk. Daarom zijn de lijnen kort tussen opdrachtgever en Werk&Scheiding-coach. Dat voorkomt ziekmeldingen.

Verzuimpreventie traject
Ons verzuimpreventie traject is ontworpen om snel de cirkel van invloed op te zoeken en de leraar doelgericht vaardigheden aan te leren om met de stressvolle situatie om te gaan.

Re-integratie
Som ben je te laat en ontvang je de ziekmelding. Ook dan is het goed om gelijk actie te ondernemen en voor ons re-integratie traject te gaan. Het uitgangspunt is te kijken wat er nog wel kan en vanuit daar te werken aan meer energie, flexibiliteit en stressreductie om zo de gang naar de bedrijfsarts te voorkomen en zo snel mogelijk weer goed een klas te kunnen draaien.

Samenwerking
Door de roots die Yorick Saeijs, eigenaar van Werk&Scheiding, in het onderwijs heeft, ligt het voor de hand dat we daar wat kunnen betekenen. We werken samen aan verzuimpreventie bij scheiding met oa Tangent, Opmaat, PIT en PlatOO. Hier lees je meer ervaringen nav trajecten.

Snel en simpel
Mocht je twijfelen of het wel nodig is of graag samenwerking op zou willen starten, neem even contact op. Met een eenvoudig bericht neemt de Werk&Scheiding-coach contact op en bekijkt vrijblijvend samen met jou wat in jullie situatie slim is.

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Onderwerp (verplicht)

  Uw bericht