Vrije tijd is een valkuil

We zien het nog te veel. “Neem maar even de tijd om bij te komen. Pak even een week of twee om op te laden en de boel weer op de rit te krijgen.” Vakanties leiden eerder sneller tot verzuim dan dat ze het helpen voorkomen.  Hoe zit dat in elkaar?

Tijdens een scheiding is veel vrije tijd pittig. Het is een periode dat je de kinderen moet missen. Nog erger is de hoeveel ruimte om na te denken. Dat heeft uiteindelijk  weer consequenties op de werkvloer. We zien dat zowel vakanties als (on)betaald verlof een negatieve impact heeft op medewerkers in scheiding. Ze zien er vaak als een berg tegenop. In eerste instantie omdat ze de kinderen dan een langere tijd moeten missen. Ze hebben bovendien nog geen modus gevonden om deze tijd op een andere manier in te vullen.

Goed bedoeld, slecht effect

Goed bedoelde acties vanuit teamleiders om “even de tijd te nemen om op adem te komen” blijken geen effectieve manier te zijn om uitvallen te voorkomen. Uit onderzoek komt naar voren dat veel vrije tijd zonder een doel leidt tot langdurig overdenken van die scheiding.

Je kunt je er misschien wel iets bij voorstellen; bakken met tijd en geen plan om doelgericht actie te ondernemen. Mensen komen tot weinig. Echter gaat het er in het hoofd heel hard aan toe. Alle mogelijke scenario’s passeren de revue. Veel beren op de weg en hoe deze beren mogelijk aan te pakken. Maar het blijft vooral bij overdenken. Dit kost zo veel energie en cognitieve bronnen dat er uiteindelijk weinig psychologische ruimte overblijft om bevlogen je werk te doen (Bakker, Du & Derks, 2019).

Veel vrije tijd, bijvoorbeeld de herfstvakantie, heeft dus een negatief effect op deze medewerker.
Vandaar dat vaak na een vakantie deze medewerker niet beter, uitgeruster, opgeruimder naar het werk komt. De (over)belasting is immers gewoon doorgegaan. Niks bijgetankt of fris in de bovenkamer. Enige weken later meldt deze collega zich dan alsnog ziek.

Afstemmen is beter

Waarom is het zo belangrijk dat werknemers in scheiding blijven werken en geen of beperkt (on)betaald verlof opnemen of te lang vakantie hebben? Werk helpt afstand te nemen tot de stressvolle situatie, je focus te verleggen naar iets anders. Daarnaast zijn er extra hulpbronnen aanwezig in de vorm van collega’s die ook weer helpend zijn (Du, 2018).

Dus stem liever de inhoud en hoeveelheid van het werk af op de draagkracht van de medewerker. Bekijk samen wat (mentale) ruimte geeft in taken of in tijd. In het werk zitten zo veel facetten die een werknemer in scheiding ondersteunen. Neem dat niet af, maar benader het vanuit het idee wat wel kan. Zo blijft iemand productief en kan uitval voorkomen worden.
 
Lees ook ons artikel De drie niveaus van verzuimpreventie bij scheiding om nog meer beter aan te kunnen sluiten of vraag de gratis download Ingrediënten voor duurzame inzetbaarheid tijdens scheiding (werknemer) aan en geef deze aan je collega in scheiding.
Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Kunnen we je verder helpen?

Je kunt natuurlijk ook gelijk in contact komen met één van onze W&S specialisten bij jou in de buurt.

Team Werk&Scheiding

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist