Hoe organisaties verzuimpreventie bij scheiding financieren

Verzuimpreventie kost geld. Dat is duidelijk. Het is ook helder dat werkende medewerkers altijd beter zijn voor de organisatie dan verzuimende werknemers. Dan komt de vraag naar voren: “Hoe regelen bedrijven dat financieel?” Laat ik je meenemen met voorbeelden uit in onze praktijk.

Wat kost verzuim?

Allereerst maar eens wat koude cijfers over verzuim. Waarom? Omdat hierover binnen organisaties te gemakkelijk wordt gedacht. Het gaat verborgen onder percentages en prognoses en maar al te vaak voelt een teamleider financieel weinig meer bij een ziekgemelde collega binnen het team.

Er zijn meerdere belangrijke kostenposten:

  • Loonkosten zieke werknemer
  • Kosten voor het vinden van vervanging (in een krappe arbeidsmarkt: succes!)
  • Kosten voor vervanging werknemer
  • Kosten door productieverlies (hoeveel kan jouw team nog aan extra taken dragen?)
  • Kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie

Een indicatie van de kosten van een verzuimende werknemer zijn zo´n €400,- per dag.

Het gemiddeld aantal dagen verzuim bij (echtscheiding) is 21 volgens recent onderzoek van TNO. Dat betekent dat dit de werkgever €8.400,- kost. En dat is dus gemiddeld.

Voor een breder perspectief is hier een voorbeeld met vijf werknemers in scheiding: één werknemer verzuimt niet, eentje 7 dagen, een ander blijft 15 blijft thuis en een vierde het gemiddelde van 21 dagen. De vijfde werknemer is dan in deze som (5X21 dagen) – 0 – 7 – 15 – 21 = 62 dagen niet op het werk. En dat kost ongeveer €24.800,-.

Als je weet dat 20% van de werknemers in scheiding binnen een jaar aangeeft met burn-out klachten rond te lopen. Tel maar uit je winst. Of beter, je verlies.

Wat kost verzuimpreventie bij scheiding?

Vier niveaus Werk & Scheiding begeleiding voor werknemerDat is mooi te weten, zul je denken. Allemaal leuk en aardig. Maar wat kost verzuimpreventie dan? Dat kost minder naar mate je er eerder bij bent. Met deze open deur raken we gelijk een gevoelig punt. Want waarom zou je ermee beginnen als er nog geen probleem is? Precies. Om niet in de problemen te raken én vele malen goedkoper uit te zijn.

Bij Werk&Scheiding hebben we vier niveaus waar we onze interventies op afstemmen. Als je nog genoeg zelf kunt of een beetje begeleiding van een W&S specialist kunt gebruiken, kost dat evenveel als tussen 1,5 en 4,5 dag verzuim. Let wel. Deze collega werkt dus gewoon door.

Sta je op het punt van omvallen? Dan kom je met de kosten onder de helft van de kosten van het gemiddeld aantal dagen uit. Minder dan de helft, mensen! En ook deze collega’s werken gewoon door.

Manieren van bekostigen

In de loop van de bijna 10 jaar van ons bestaan, hebben we heel wat ervaring opgedaan met opdrachtgevers en de verschillende manieren waarop ze de kosten van verzuimpreventie bij scheiding onderbrengen. Hier is een overzicht van een aantal mogelijkheden.

Duurzame inzetbaarheid budget

Binnen veel organisaties wordt structureel geïnvesteerd in duurzame inzetbaarheid voor hun werknemers. Vaak is dat een budget waar bepaalde interventies of andere kosten onder vallen. Binnen bijvoorbeeld schoolbesturen wordt dit vaak overkoepelend georganiseerd en is de financiële slagkracht daardoor groter.

Persoonlijk ontwikkelingsbudget

We zien in toenemende mate dat werkgevers hun werknemers individuele ontwikkelingsbudgetten geven. Deze kunnen dan ingezet worden voor bijvoorbeeld opleiding of training. De invulling wordt dan in hoge mate bepaald door de medewerker.  Er zijn bedrijven die interventies, zoals Werk&Scheiding, hieronder laten vallen en daarmee het traject financieren. De eerste ervaring die we hiermee opgedaan hebben was met een woningcorporatie en dat werkt super. Zo wordt de medewerker medeverantwoordelijk gemaakt van deze investering en een beroep gedaan op de eigen regie. Bovendien is de handelingssnelheid hoog.

Landelijke subsidies

Er zijn allerlei subsidies die vitaliteit en duurzame inzetbaarheid ondersteunen. De bekendste is de MDIEU. Deze ondersteunt de werkgever (voor een deel) financieel. Per branche worden verschillende keuzes gemaakt. Dus check vooral bij jouw brancheorganisatie naar de mogelijkheden.

Lokale subsidies

Elke gemeente heeft baat bij werkende, gezonde, productieve inwoners. Daarom steunen ze vaak initiatieven die helpen bij een gezonde werkvloer. Daar hoort verzuimpreventie ook bij. Het is een belletje waard om te kijken op welke manier jouw gemeente lokale bedrijven op dit gebied helpt. Dit telefoontje kan goud waard zijn.

Verzuimverzekering

Veel werkgevers hebben een verzuimverzekering. Deze is vaak opgebouwd in twee delen; preventie en curatie/re-integratie. Ondanks dat de bedragen soms wat raar verdeeld worden over deze twee mogelijkheden, is er altijd wel een financiële tegemoetkoming bij preventie mogelijk. Neem dus vooral direct contact op met jouw contactpersoon, want misschien zijn er wel mogelijkheden om een groter deel of het gehele bedrag te declareren.

Zorgverzekeraar

Deze groep ziet steeds meer in dat nu investeren in werknemers voorkomt dat er later meer zorg bij moet komen. Daarom staan een aantal vooruitstrevende zorgverzekeraars open voor een financiële ondersteuning bij het inzetten van preventieve interventies. Zo heeft Menzis inmiddels Werk&Scheiding aan hun providerboog toegevoegd. Ga vooral in gesprek en maak inzichtelijk dat het een win-win situatie oplevert.

Pak die kans

burnout klachten bij scheidingEr zijn dus aardig wat manieren om de logische investering van verzuimpreventie bij scheiding binnen organisaties te financieren. Het inzetten op duurzame inzetbaarheid tijdens dit life-event helpt op zo veel vlakken. Het is een kwestie van weten, zien en dan gewoon doen. Hoe eerder, hoe goedkoper.

Meer te weten komen? Neem contact met ons op door het onderstaande contactformulier in te vullen of direct te mailen naar info@werkenscheiding.nl

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist