Mijn scheiding, mijn probleem

Daar zit je dan. Na maanden van conflicten, slapeloze nachten, twijfels, nog een keer proberen en toch weer mislukken. De kogel is door de kerk. Jullie gaan scheiden. En nu? Wat gaat dit voor gevolgen hebben voor mijn werk? Bij Werk&Scheiding horen we vaak dat medewerkers gelijk al met een dubbel gevoel rondlopen; ze weten dat een scheiding effect zal hebben op hun werk en ze willen dat het absoluut niet te merken zal zijn op hun werk. Het gevoel “Mijn scheiding, mijn probleem!” overheerst dan. Wat maakt het zo lastig om over te praten?

Schaamte is een probleem

Schaamte probleem bij scheidingSoms zien we vormen van schaamte en teleurstelling terug. Het gevoel dat het niet gelukt is om je huwelijk stand te laten houden.

Ze zijn even vergeten dat de impact van de periode hiervoor ook al merkbaar was in de kwaliteit van hun werk. Een of twee slechte nachten zijn al genoeg om van invloed te zijn op het aantal fouten dat je maakt, hoe effectief je je werk doet en alles afkrijgt.

Het echte werk

Goed, de kogel is dus door de kerk. De scheidingsmelding is door één van de twee gedaan. Je gaat definitief uit elkaar. Mouwen opstropen, want nu gaat het beginnen. Hou je vast. Dit is de lijst met acties die zeker genomen moeten worden:

Er moet minimaal één nieuw onderkomen gevonden worden, financiën moeten gescheiden en verdeeld worden, inboedel moet een waarde en verdeling krijgen, de kinderen moet het verteld worden, je eigen ouders moet het verteld worden, de rest van de familie en vrienden moeten op de hoogte gebracht worden, automatische incasso’s mogen worden opgezegd of omgezet, iets met pensioenen, financiële draagkracht, partneralimentatie, kinderalimentatie, zorgkosten, schulden, een convenant en ouderschapsplan moeten gemaakt worden. Dit gebeurt vaak onder begeleiding van een mediator. En die werken over het algemeen tussen 9.00 en 17.00. Precies, als je ook je eigen werk moet doen. De kinderen moeten uit school gehaald worden. Ook daar komt spanning op de werktijd en -focus.

Zo ontstaat er een combinatie van acties, beslissingen, afspraken en meer die gaan concurreren met werktijd en -focus. Dan laten we nog even achterwege dat communicatie tijdens het werk een enorm energielek is.

Onderzoek TNO bevestigt impact

Mijn scheiding, mijn probleemUit verschillende onderzoeken blijkt op diverse gebieden een merkbare impact. Zo zie je het op het gebied van stress en emotionele pijn. Er is een rouwproces gestart waar veel mensen geen idee van hebben..(1)  Maar ook de praktische gevolgen op het gebied van hun financiële situatie en huisvesting (2) . Daarnaast is er de verandering in het sociale netwerk; familie, vriendenkring, clubs en verenigingsleven (3)

Tevens levert een scheidingsproces nog iets anders op. Een scheiding zet spanning op de rollen die we als medewerker en privépersoon hebben. Doordat de kwaliteit van slapen terugloopt, zullen energie en focus volgen (4). En je hebt nu juist die energie en focus zo hard nodig om én je werk goed te doen én je zaken thuis geregeld te krijgen. Het moet uit de lengte of de breedte komen.

Een scheiding heeft grote impact op verzuim

Hou je vast; meer dan 26.000 werknemers lopen binnen 12 maanden na de start van hun scheiding met burn-out klachten rond. En dat aantal herhaalt zich dan elk jaar.(5)

De effecten van een scheiding op verzuim en op het werk zijn indrukwekkend. Daarom is het slim om vroeg te starten met effectieve acties. Want het idee “mijn scheiding, mijn probleem” kan dus gemakkelijk een groter probleem worden.

Tips voor duurzame inzetbaarheid bij scheiding

Er is ook goed nieuws! Er kan een hoop gedaan worden om duurzaam inzetbaar te blijven:

  • Afgeleid op je werk tijdens een scheidingErken dat je in een life-event zit. Het begint bij jezelf, als medewerker, met het realiseren dat je in een proces zit waar je niet eerder in hebt gezeten en eigenlijk geen goed idee hebt wat wijsheid is. Laat los wat anderen ervan denken en aan ongevraagde adviezen hebben. Als jij niet ziet dat je in een zeer heftig proces zit, zul je geen effectieve stappen kunnen zetten.
  • Onderzoek waar je op je werk tegenaan loopt; focus, energie, foutenmarge, organiseren, etc. Hou een lijst bij en wees eerlijk. Als je tijdens je werk 1,5 uur zit te appen met je aanstaande ex-partner, is je werk niet het probleem.
  • Bespreek met je leidinggevende de situatie. “Mijn scheiding, mijn probleem” helpt niet bij brede oplossingen. Proactief ermee aan de slag levert het meeste op. Er is nog geen nood aan de man, dus er is nog ruimte om dingen aan te passen en uit te proberen. Je hoeft het niet over je scheiding te hebben, maar over de effecten ervan op je werk. Bedenk samen tijdelijke oplossingen die voor jouw specifieke situatie werken; meer flexibele werktijden, beperking van taken, samen een planning maken, een collega koppelen om foutenmarge omlaag te brengen, etc.
  • Zorg regelmatig voor pauze/rust op een werkdag. Jouw bovenkamer maakt overuren. Door regelmatig even kort een pauze te pakken, kan het herstellen. Dat herstel komt de kwaliteit van jouw werk ten goede én je zult meer capaciteit over hebben voor het scheidingsproces. Win-win dus.

Ga dus samen aan de slag. Je hoeft dit niet alleen te doen. Met jouw leidinggevende, hr-adviseur, vertrouwde collega, vertrouwenspersoon of wie dan ook. Pak dat initiatief en stap in jouw cirkel van invloed. Willen is kunnen!

Bronnen

  1. Klurfeld, Buqo, Anderson & Wand, 2020
  2. Leopold, 2018
  3. Leopold, 2018
  4. Ten, Brummelhuis&Bakker, 2012
  5. Wildeman, De Vroome & Klein Velderman, 2021

Powersessie Werk&Scheiding 1 december

Ben je een casemanager verzuim of hr-adviseur en wil je meer over de impact van scheiding op verzuim te weten komen? Wil je van onze expertise gebruik maken en jou voorzien van inzichten en tips die je verder helpen?

Kijk hier voor meer informatie en om je gratis in te schrijven!

Contact

Heb je een vraag voor jezelf of over een werknemer in scheiding? Stuur deze dan simpel via het contactformulier of mail het direct naar info@werkenscheiding.nl. We nemen op korte termijn contact met je op om samen te kijken wat kan helpen in jouw situatie.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees onze overige artikelen

Vrijblijvend advies?

Kunnen we je op weg helpen?

Ja, ik wil graag in contact komen met een Werk&Scheiding specialist