Wat maakt een werknemer in echtscheiding mee? (burn-out preventie)
15799
post-template-default,single,single-post,postid-15799,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Wat maakt een werknemer in echtscheiding eigenlijk mee?

Wat maakt een werknemer in echtscheiding eigenlijk mee?

Per jaar gaan ongeveer 140.000 mensen uit elkaar. Van deze mensen in echtscheiding is de helft getrouwd. Wat maakt dat dit life event zoveel impact heeft dat het verzuim op het werk verdubbelt? Waarom leidt dit bij deze werknemer steeds vaker tot burn-out?Quote Werk&Scheiding 9

Scheidingsmelding
Er gebeurt veel vanaf het moment dat de knoop door één van de partners wordt doorgehakt. Echter ook voorafgaand aan de echtscheiding is er vaak al veel gebeurd op het emotionele vlak. Ruzies, samen er toch uit proberen te komen, wederzijds onbegrip, moeizame communicatie, onzekere toekomst zijn enkele van de onderwerpen die in de aanloop al impact hebben. En dan?

Veel tegelijk
Dan begint het pas echt. Het overgrote deel van de toekomstverwachtingen zullen aangepast moeten worden. Er moeten hierover in relatief korte tijd enorm veel keuzes gemaakt worden. En deze gaan over zowel korte (weken en eerste maanden), middellange (één tot twee jaar) als lange termijn (twee jaar tot aan je dood, ja echt).  We nemen een aantal onder de loep.

Financieel
Inkomens, schulden, pensioenen, eigen bedrijf en zo meer moeten verdeeld worden op een manier die recht doet aan de situatie voorafgaand aan de echtscheiding. Regelmatig ontstaat daar een flink spanningsveld. Er spelen vaak verschillende belangen voor beide partijen, zeker als de hoogten van de inkomens uit elkaar liggen. Over het algemeen moet je het allebei met minder doen na een scheiding.

Nieuw huis
In veel gevallen zal bij scheiding het huis verkocht moeten worden, omdat het voor één niet op te brengen is om er alleen te blijven wonen. Op korte termijn een betaalbare plek vinden voor allebei is tegenwoordig een stevige uitdaging. Zowel de prijzen op de huur- als koopmarkt rijzen weer de pan uit. En de vraag is of je er überhaupt voor in aanmerking komt in je nieuwe situatie,
Als het wel lukt iets te vinden en het huidige huis verkocht wordt, moeten er twee verhuizingen georganiseerd en uitgevoerd worden. Een gewone verhuizing is voor veel mensen in een stabiele relatie al een intensieve tijd, laat staan tijdens een echtscheiding. En dan laten we in dit verhaal de mogelijkheid dat het huis onder water staat nog achterwege.

Kinderen
Er moet een ouderschapsplan komen, waarin tegemoet gekomen wordt aan het belang van de kinderen. Hun wereld staat op z’n kop. Een scheiding hakt er flink bij ze in en dit raakt je diep als ouder.
Naast dit verdriet ga je als ouder je kind minder zien. Hoe zorg je voor een goede verdeling, zodat allebei de ouders een belangrijk onderdeel van de opvoeding kunnen blijven? Vaak blijkt de stress die ontstaat over de toekomst met de kinderen een groot deel van de aanleiding voor verzuim.

Omgeving
Scheiden is al heftig genoeg. Helaas helpen meningen en oordelen van mensen in de omgeving van het scheidende stel niet mee. Familie, vrienden en kennissen geven onnodig aanleiding tot discussies, verwijten, het moeten rechtzetten van verkeerd geïnterpreteerde verhalen en meer energielekken die je niet kunt gebruiken.

Gezondheid
De stress zorgt ervoor dat mensen slechter gaan slapen, meer piekeren en minder goed voor zichzelf gaan zorgen als het om bijvoorbeeld gezond eten en sporten gaat. Je ziet dan ook vaak dat mensen in echtscheiding in korte tijd veel afvallen. Ook worden ze door het verslechteren van hun gezondheid en de stress sneller vatbaar voor ziektes.

Effect op werk
De bovengenoemde items zijn slechts enkele van de zaken waar een werknemer in echtscheiding mee te maken heeft. De optelsom van al deze factoren maakt dat een werknemer, vaak al in aanloop naar de echtscheiding, minder productief wordt. Niet omdat hij of zij dat wil, maar de hoge mate en lange duur van stress zorgt dat het vermogen om te plannen en organiseren achteruit gaat. Het werk stapelt zich langzaam op, totdat iemand vastloopt, zich ziek meldt en mogelijk in een burn-out terecht komt.

Preventieve actie
Het is daarom van groot belang dat er binnen een team snel het gesprek wordt aangegaan met een professional in echtscheiding. Goede preventieve interventies op het juiste moment met oog voor de collega én de organisatie. Dat voorkomt onnodig verzuim.

Wil je meer weten over de preventieve aanpak Werk&Scheiding of heb je een ander vraag over burn-out preventie bij echtscheiding? Neem dan vrijblijvend contact op: 06-45006741 of info@werkenscheiding.nl

Infographic
Werk&Scheiding heeft een infographic wat inzicht geeft van de invloeden, kosten en gevolgen van echtscheiding op de werkvloer: 

Yorick
info@werkenscheiding.nl